– Norge verdens beste land å bo i

Norge ligger nok en gang på topp i FNs årlige rangering av landene hvor det er best å leve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rangeringen av de 182 landene på listen er gjort av FNs utviklingsprogram (UNDP), basert på kriterier som forventet levealder, skrive- og leseferdigheter, skolegang og bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger. Også flere ganger tidligere har Norge tronet øverst i kåringen.

I år ligger Australia, Island, Canada og Irland rett under førsteplassen. I den andre enden av listen finner vi Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk og Niger, som alle er blant de ti landene med lavest human development index.

Rangeringen er basert på tall fra 2007, med andre ord før finanskrisen skapte problemer for mange land rundt om i verden.

De fleste landene nederst på listen ligger i Afrika. Aller nederst er Niger, hvor den forventede levealderen er 50 år – 30 år kortere enn i Norge.

– Mange land har opplevd tilbakeslag de siste tiårene, i møte med økonomisk nedgang, konfliktrelaterte kriser og hiv/aids-epidemien. Og dette var før følgene av den globale økonomiske krisen gjorde seg gjeldende, heter det i en uttalelse fra UNDP.

Målt etter BNP per capita er de 35.000 innbyggerne i Liechtenstein de rikeste i verden. Takket være 15 banker og en rekke andre finansselskaper blir BNP per innbygger på hele 498.000 kroner i det vesle fyrstedømme.

Det fattigste landet er Kongo, hvor gjennomsnittsinntekten ligger på 1.738 kroner i året. (©NTB)