Dette er et arkivbilde av Erik Andersen, den såkalte Lommemannen, som er tiltalt for 66 seksuelle overgrep. (Foto: Arkivfoto)
Dette er et arkivbilde av Erik Andersen, den såkalte Lommemannen, som er tiltalt for 66 seksuelle overgrep. (Foto: Arkivfoto)

Lommemann-tiltalt vurderer å anmelde media

Erik Andersen mener flere aviser gikk over streken da han ble identifisert med navn og bilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå har han klaget VG, Dagbladet, Bergens Tidende og TV 2 inn for Pressens faglige utvalg (PFU), men han vurderer også å anmelde saken til politiet.

Det går fram av klagebrevet som ble sendt til PFU 1. oktober.

I brevet, som er skrevet av Andersens forsvarer Gunhild Lærum, heter det at Andersen reagerer sterkt på at de fire avisene, samt TV 2, publiserte navn og bilde i forbindelse med at tiltalen mot ham ble offentliggjort 24. august.

– Vanlig praksis å ikke identifisere

Andersen mener dette er brudd på pressens Vær Varsom-plakat, ved at pressedekningen ifølge brevet gir inntrykk av å bli drevet av økonomiske motiver framfor saklighet og omtanke.

I Vær Varsom-plakaten, punkt 4,7, heter det at man skal «være varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klandreverdige eller straffbare forhold».

Andersens advokat mener pressedekningen av hans sak har blitt presentert annerledes enn saker med lignende innhold, og skriver at «det er vanlig praksis for ikke å navngi og identifisere personer i voldtektssaker».

TV 2 mener det er berettiget

Pressedekning skal ha medført en enorm belastning for Erik Andersen familie, som kan ha blitt identifisert gjennom bilder og navn på tiltalte.

Gunhild Lærum skriver videre at «måten media har brukt bilde og navn på, vil være brudd på pressens etiske retningslinjer, samt straffelovens bestemmelser med hensyn til privatlivets fred og brudd mot personvernloven. Forholdet vurderes politianmeldt.».

TV 2 mener identifiseringen er berettiget

– Alvorlighetsgraden og systematikken i overgrepene, at det her er snakk om voldtekt mot barn, samt at påtalemakten vurderer krav om forvaring, er alle momenter som taler for identifisering. Flesteparten av ofrene i tiltalen er mellom seks og elleve år, og handlingene er utført over en lang tidsperiode. Tiltalte har også erkjent om lag 20 av tiltalepunktene, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2.

LES OGSÅ: Utelukker ikke forvaring for Lommemannen

Tiltalt for 66 overgrep

57 år gamle Andersen fra Bergen er tiltalt for 66 overgrep og forsøk på overgrep mot gutter.

To av de forholdene han er tiltalt for, dreier seg om voldtekt. Begge voldtektene dreier seg om oralsex, og skal ifølge tiltalen skjedd i september 1999 ved en skole i Hordaland og i juli 2005 ved en campingplass i Valdres.

LES OGSÅ: Her slo Lommemannen til

Det er satt av fem måneder til rettssaken, som mest sannsynlig starter 2. november. Ifølge Follo tingrett er saken berammet til å vare ut mars 2010.