Hanne Lein  (Foto: K.V Beylegaard)
Hanne Lein (Foto: K.V Beylegaard)
mia_oppned (Foto: Thomas Reisæter)
mia_oppned (Foto: Thomas Reisæter)

- Det verste som kan skje er at puppen detter ut

Vi snakket med kostymeansvarlig Hanne Lein om kleskriser i «Skal vi danse».

Hanne Cathrine Lein og Frode Østmark er to av de mest kreative i «Skal vi danse»-sirkuset. Hver uke kler de opp alle danserne foran direktesendingen.

Ikke bare må de tilpasse kjoler til kjendisdansernes forskjellige kropper, de må også passe på at ting ser bra ut på TV og ikke minst: at ting ikke går galt.

Plukker kjoler blant verdenselitens favoritter

- Det er mange utfordringer, men de fleste kjolene er i stretch og dermed har vi mulighet til å tilpasse samme kjole til en i størrelse 36 til 40.

Tre ganger per sesong reiser Hanne og Frode over til alle danseres mekka: Chrisanne utenfor London. Der lages kjoler til hele verdenseliten som Hanne både kan kjøpe og leie.

- Når vi plukker kjoler tenker vi på hvem som kan ha den. Nå som Mia er videre leter vi etter noe spesielt til henne, for eksempel, sidne det er en liten utfordring å finne kjoler som passer til henne oventil. Det samme med Margrethe som nå begynner å få stor mage, forteller Hanne.

- Men som sagt; det er mange av kjolene som går til mange, og kan tilpasses med små forandringer. Og det tenker vi alltid på når vi plukker kjoler. De må være lette å gjøre endringer på.

Avverget flere kostymekriser

Hanne har vært kostymeansvarlig i alle sesongene av «Skal vi danse». Hun forteller at det ved et par anledninger har vært kostymekriser.

- Det har vært nærme, veldig nærme flere ganger, ler hun.

- Det verste, med tanke på stress, var i finalen det året Mona Grudt skulle fires ned fra taket. Det var så liten på tid og mye som skulle på plass. Sikkerhetsseler med festeanordning, en fjær uten på det, hun hadde stor hatt og diamanter til flere millioner, forteller Hanne.

- Det var så mye og vi var rett og slett utsikre på om det hele skulle gå. Heldigvis gjorde det det.

En annen kritisk situasjon var da Jonathan - sønnen til Susann Goksør - kastet opp på kjolen like før en sending høsten 2006.

- Da måtte vi ta kjolen av for å vaske, også fikk hun den nesten ikke på igjen. Hun ammet før hun skulle på og han var veldig syk. Det var krise. For ikke å snakke om Burres bukser som sprakk på genereralprøven. Den måtte vi sy i full fart.

Les kjendisenes danseblogger her.

Les også: Slik ser det ut i dansekulissene

Mest redd for puppekrise

Heldigvis har det aldri vært noen kriser hvor «puppen falt ut». Det er det Hanne - og danserne - er aller mest redd for.

- Det er mye dobbeltsidig teip og håndballklister for å holde alt på plass. Noen ganger syr vi kjolene på danserne.

Det er ofte størst fokus på damene og deres kjoler. Nytt i år er at Hanne og Frode fokuserer litt mer på gutta. Når de har gjort det har de blitt noe overrasket.

- Gutta som er med i år synes det er helt greit å ha på seg latinskjortene. Det er litt overraskende, for vanligvis må vi komme ut i program fem og seks før gutta tør å bruke dem, ler Hanne og legger til:

- Det kan også virke som gutta synes det er nesten like gøy å pynte seg som jentene.

Ikke bare er Hanne og Frode kreative når det gjelder praktiske løsninger. De har også en helt egen evne til å forvandle gamle og godt brukte kjoler og tilbehør til noe helt nytt.

- Det er masse gjenbruk og slik må det være. Vi kaller det vintage, smiler Hanne.

Les alt om «Skal vi danse» her.

Kjoler 11
Kjoler 11
Kjoler 1
Kjoler 1
Kjoler 6
Kjoler 6
Kjoler 5
Kjoler 5
Kjoler 4
Kjoler 4
Kjoler 3
Kjoler 3
Kjoler 2
Kjoler 2
Kjoler 12
Kjoler 12
kjoler 10
kjoler 10
Kjoler 8
Kjoler 8
Kjoler 9
Kjoler 9
Kjoler 7
Kjoler 7