Kongressen klar til sanksjonsvedtak mot Iran

Kongressen i USA er klar til raskt å vedta nye straffetiltak mot Iran, hvis landet ikke viser godvilje i forhandlingene om sitt atomprogram. Enkelte representanter krever et vedtak om sanksjoner nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demokraten Christopher Dodd, som leder Senatets bankkomité, arbeider sammen med andre om en vesentlig skjerping av sanksjonene. Skjerpingen kan bli satt i verk, hvis det diplomatiske arbeidet med å løse atomstriden slår feil, skrev nyhetsbyrået AP lørdag.

Iran hevder det kjernefysiske programmet er av rent fredelig art, men vestlige land tror iranerne forsøker å skaffe seg atomvåpen. Det internasjonale atomenergibyrået IAEAs sjef Mohamed ElBaradei var ventet til samtaler om spørsmålet i Teheran i helgen.

- Kongressen må sørge for at president Barack Obama har det nødvendige politiske verktøyet til å møte trusselen fra Iran, sier Christopher Dodd. Obama har opplyst at han arbeider med planer om straffetiltak som kan ramme Irans finans- og energisektorer.

Men Obama har også sagt at de nye samtalene mellom Iran og sekslandsgruppen av stormakter er en «konstruktiv start» på et nytt forsøk på å løse atomstriden med diplomatiske midler. Samtalene ble innledet i Sveits torsdag. (©NTB)