Påstand om 18 års forvaring etter mishandling og drap

Statsadvokaten vil legge ned påstand om forvaring i 18 år med minstetid på ti år for en 37 år gammel mann som er tiltalt for å ha mishandlet og drept en pensjonert klokker i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To menn på 25 og 37 år er tiltalt for å ha drept Per Høyland (73). Drapet skjedde i klokkerens leilighet i Calmeyers gate i Oslo sentrum i august i fjor. De to mennene er også tiltalt for grovt ran.

Statsadvokat Berit Johannessen har tatt ut tiltale etter ordre fra riksadvokaten og mener ifølge Dagbladet.no at tidsbestemt fengselsstraff ikke er nok for å verne samfunnet mot 37-åringen som er tiltalt. Påstanden mot 25-åringen vil derimot bli fengselsstraff.

Johannessen mener at motivet for å mishandle Høyland var å skjule et ran. De to tiltalte tok ifølge tiltalen med seg tabletter, en klokke, bankkort og minst 8.000 kroner før de forlot leiligheten.

Statsadvokaten mener ranet var grovt, og viser til bruk av grov vold og at Høyland var å betrakte som en forsvarsløs person. Han skal ha blitt slått og sparket, og deretter bundet og kneblet før mishandlingen fortsatte. Ifølge obduksjonen døde han senest to dager etter mishandlingen, trolig som følge av kvelning i kombinasjon med knusningsskader i hodet.

Høyland var ansatt som klokker i Høvik kirke i 24 år, og hadde mange venner blant Oslos utstøtte, blant annet mennesker som benyttet seg av Fattighuset og Møtestedet i Oslo. (©NTB)