Greenpeace hindrer kullasting på Svalbard

Greenpeace stoppet lasteanlegget ved Sveagruva på Svalbard fredag morgen. Miljøaktivistene protesterer mot planene om fortsatt norsk kulldrift på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulltransportskipet MV Pasha blir hindret i å laste 70.000 tonn kull som skal til et portugisisk kullkraftverk.

– Alle land må ofre noe. Hvis Stoltenberg og Norge ikke gjør jobben selv, må kanskje andre lands statsledere ta ansvar for å stenge de norske kullgruvene, sier Martin Norman fra Greenpeace i Norge, som er til stede på kaia.

Aksjonen er en del av en kampanje i forbindelse med klimamøtet i København i desember.

Aksjonistene har klatret 10-15 meter opp på lasteanlegget og festet bannere med sitt budskap.

– Aktivistene har klart å nødstanse lasteanlegget, og flere av dem befinner seg nå på anlegget. Vi har advart dem om at det er ulovlig og farlig å oppholde seg der, og sysselmannen er kontaktet, sier kommunikasjonssjef Terje Carlsen i Store Norske Spitsbergen Kullkompani til NTB.

Han forteller at Greenpeace-skipet Arctic Sunrise kom for å besøke gruva torsdag og at de fikk en omvisning på området.

– Vi hadde en god dialog. Aktivistene har et budskap å komme med, men jeg synes dette er en spesiell måte å fremsette det på, sier Carlsen.

Markedsdirektør Nils Tokheim opplyser at selskapet taper rundt 25.000 dollar i døgnet hvis aksjonen vedvarer.

– Greenpeace har antydet at aksjonen vil pågå i flere dager. Foreløpig har vi ett skip som blir hindret i å laste. For hver time skipet blir liggende, taper vi i overkant av 1.000 dollar. Søndag venter vi et nytt skip, og dersom aksjonen fortsatt pågår, vil tapet bli større, sier Tokheim.

Han forteller at aksjonistene ikke har påført skader på lasteanlegget og beskriver situasjonen som udramatisk.

Det statlige selskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani eksporterer kull til europeiske kullkraftverk. Svea Nord vil trolig være tom for kull i 2014, og neste år skal Stortinget avgjøre om det skal gis tillatelse til å åpne en ny gruve. (©NTB)