SLÅSS FOR TUTSIER: Krigsherren Laurent Nkunda er beskyldt for massive overgrep mot sivile.  (Foto: Roberto Schmidt)
SLÅSS FOR TUTSIER: Krigsherren Laurent Nkunda er beskyldt for massive overgrep mot sivile. (Foto: Roberto Schmidt)

Dette er «slakteren fra Kisangani»

42 år gammel psykologutdannet pinsevenn og opprørsleder i verdens mest krigsherjete område.

Torsdag avslørte TV 2 at de to drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ville trene opp en elitestyrke for kenyanske myndigheter.

Nå viser det seg at det ikke bare er overfor den kenyanske presidenten Moland og French har tilbudt sine tjenester.

Et brev TV 2 har fått tilgang til, avdekker at de to nordmennene har hatt et ønske om å jobbe for den kongolesiske krigsherren Laurent Nkunda - også kjent som «slakteren fra Kisangani».

Arrestert i Rwanda

Dette tilnavnet fikk han etter at han brutalt slo ned på et opprørsforsøk i 2002, der mer enn 160 personer ble henrettet.

KRIGSHERRE: Laurent Nkunda sammen med to av soldatene sine i leiren i Kachanga oktober 2007. (Foto: Lionel Healing)
KRIGSHERRE: Laurent Nkunda sammen med to av soldatene sine i leiren i Kachanga oktober 2007. (Foto: Lionel Healing)
I januar i år ble Nkunda, som ledet tutsigruppen CNDP (Le Congrès National pour la Défense du Peuple), arrestert i Rwanda fordi han hadde motsatt seg militæroperasjoner i regi av Kongo og Rwanda.

I dagene før arrestasjonen gikk kongolesiske styrker med støtte fra Rwanda inn i Øst-Kongo, et område Nkundas opprørshær tidligere kontrollerte.

Nærmere 3500 rwandiske soldater krysset grensa for å hjelpe den kongolesiske hæren å avvæpne rwandiske hutuer i opprørsgruppa FDLR i området.

Nkunda har etter krigen i Rwanda vært innblandet i alle krigene i Kongo.

Mer enn fire millioner døde

Mer enn fire millioner mennesker har mistet livet i Kongos kriger siden 1998, og det gjør landet til det stedet i verden der flest menneskeliv har gått tapt siden andre verdenskrig.

Ifølge International Crisis Group er mer enn 200.000 kvinner blitt voldtatt, og en tredjedel av ofrene er barn.

PÅ FLUKT: Tusener av kongolesere flyktet høsten 2008 etter krigshandlingene mellom Nkundas milits og regjeringshæren. (Foto: Walter Astrada)
PÅ FLUKT: Tusener av kongolesere flyktet høsten 2008 etter krigshandlingene mellom Nkundas milits og regjeringshæren. (Foto: Walter Astrada)
I dette ekstremt voldsherjede landet slo den tidligere generalen Laurent Nkunda seg fram som krigsherre etter krigen i Rwanda.

Nkunda var en del av opprørshæren til den nåværende presidenten Paul Kagame og hevder han kjemper for å beskytte tutsiene.

– Dreper i Guds navn

Fiendene hans omtaler ham som en blodtørstig drapsmann som dreper i Guds navn, mens Nkunda har forsøkt å bygge opp et bilde av ham selv som en frigjører, beskytter og redningsmann for Kongo.

MØTTE PRESSEN: Opprørslederen Nkunda etter et møte med pressen i november 2008. (Foto: Roberto Schmidt)
MØTTE PRESSEN: Opprørslederen Nkunda etter et møte med pressen i november 2008. (Foto: Roberto Schmidt)
– Selv om vi vet at mange av våre har mistet livene sine i frontlinjen, må dere være glade fordi vi - de overlevende - kan komme tilbake og gjøre noe for dere, sa Nkunda i en tale som samlet flere tusen bevæpnede og sivile tilhørere i landsbyen Nyamitabo høsten 2006.

Ville samle Kongo

Åstedet for talen var ikke tilfeldig valgt. Som leder av den tutsi-dominerte opprørsfraksjonen i Nord-Kivu har han stått i front for en væpnet gruppe som har vært i en rekke kamper mot den kongolesiske hæren.

Og det var i Nyamitabo at myndighetene i Nord-Kivu i 1964 møtte talsmenn for den språklige minoriteten Kinyarwanda - et møte som forhindret en massakre på denne minoriteten.

I flere av talene Nkunda holdt høsten 2006 i andre landsbyer i Øst-Kongo, tok han til orde for samling og enhet for det kongolesiske folket.

Men hans lederskap ble etterhvert svekket, dels på grunn av det analytikere har ment skyldes en uforutsigbar og narsissistisk lederstil. Han mistet også tilslutt støtten fra regimet i Rwanda.

– Han ble en belastning for Kigali, og han ble en del av avtalen mellom Kinshasa og Kigali. Han gikk for langt, sa afrikaansvarlig Francois Grignon i International Crisis Group etter at Nkunda ble arrestert i januar i år.