Michelle og Barack Obama på talerstolen i København. (Foto: MATT DUNHAM/AP)
Michelle og Barack Obama på talerstolen i København. (Foto: MATT DUNHAM/AP)

– Gi Chicago OL for min fars skyld

Michelle Obama tryglet om OL på vegne av sin avdøde far.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha landet med brask og bram på Kastrup lufthavn klokken 07.50, satte USAs president Barack Obama umiddelbart kursen for Bella Centeret der han møtte IOC-ledelsen for å holde sin appell.

Følg OL-sirkuset i København direkte her.

På talerstolen

Fulgt av et massivt sikkerhetsopplegg kjørte presidenten i kortesje til senteret, der kona Michelle ventet på ham.

Blålys og avsperringer preger flyplassområdet og veiene mellom Kastrup og Bella Centeret. I kortesjen er både brannbiler, ambulanser og en hær av politifolk. Midt i kortesjen kjørte Obamas bil, for anledningen prydet med både det danske og amerikanske flagget.

Obama-montasje (Foto: TV 2 Danmark)
Obama-montasje (Foto: TV 2 Danmark)

Klokken 08.47, kun to minutter bak skjema, startet USAs delegasjon sin presentasjon. I løpet av 70 minutter skal ulike talere holde sine innlegg.

Snakket om syk far

Ved 09.15-tiden gikk Michelle Obama på talerstolen. Hun fortalte om oppveksten i Chicago med en far som ble stadig sykere.

– I tidlig 30-årsalderen ble pappa diagnostisert med MS. Men mens jeg og min bror så ham bli stadig svakere, sluttet han aldri å leke med oss. Han holdt seg oppe på krykker for å lære oss om sport. All sport var svært viktig for min far og det var en gave jeg delte med ham. Mine beste minner er å heie på Olga, Nadia og Carl Lewis' strålende innsats i OL. Jeg ble inspirert til å tro at også jeg kunne utføre noe stort, sa presidentfruen.

– Jeg ber dere velge Chicago og USA for min fars skyld. Han var min helt, avsluttet hun innlegget sitt, før hun presenterte neste taler som alle ventet på; ektemannen president Barack Obama.

Se Michelle Obamas tale i videovinduet under.

348535

Den mest amerikanske

Presidenten, som selv har vokst opp forskjellige steder i USA, fortalte om da han bestemte seg for å slå rot i Chicago.

Michelle og Barack Obama på podiet i Bella Center sammen med resten av Chicagos olympiske komite. (Foto: MATT DUNHAM/AP)
Michelle og Barack Obama på podiet i Bella Center sammen med resten av Chicagos olympiske komite. (Foto: MATT DUNHAM/AP)

– Jeg møtte Michelle der, den fantastiske kvinnen dere har blitt kjent med de siste dagene. I Chicago jobbet jeg på gaten med folk av alle slag og jeg skjønte raskt at byen er den mest amerikanske av de amerikanske byer. Den er et metropolis med småbyvarme, skrøt Obama.

Se Barack Obamas tale i videovinduet under.

348539

– Den amerikanske drømmen og den olympiske ånden er svært like. Med hardt arbeid kan man oppnå hva som helst, uansett hvem man er eller hvor man kommer fra. Vi kjenner oss igjen i denne ånden og derfor vil vil ha OL til Chicago og USA. For meg og min familie vil det være stort å få sportsarenaen bare et steinkast fra vårt eget hjem. Jeg oppfordrere dere til å velge Chicago. Gjør dere det lover jeg at vi vil gjøre verden stolt, avsluttet han.

Følelsesladet

Flere framstående personer snakket også varmt om Chicago under presentasonen. Blant dem var presidenten for USAs OL-komité på talerstolen, før Chicagos ordfører ga en følelsesladet tale for å overbevise IOC-ledesen.

– I denne prosessen har vi lært hva det vil si å være OL-by. Chicago vil levere. Vi snakker ikke ikke bare om hva vi ønsker å gjøre, vi gjennomfører det. Ingen har noensinne levert en så sterk OL-søknad, sa ordfører Richard Daley.

Besøker dronningen

De andre delagatene reklamerte for planene deres dersom Chicago får tillit som OL-by. Det loves et luksuriøst OL-anlegg der det er kort avstand mellom arenaene og deltakerlandsbyen.

Deltakernes familier vil innkvarteres i femstjerners hotell og hvert land vil få en egen kontaktperson som snakker deres eget språk.

Presidenten skal besøke dronning Margrethe og statsminister Lars Løkke Rasmussen, men formålet med besøket er å få OL til Chicago. Kona Michelle Obama har vært i Danmarks hovedstad siden onsdag, sammen med blant andre Oprah Winfrey.

Overskygger konkurrentene

Superstjernene stiller de andre kandidatbyene Rio de Janeiro, Tokyo og Madrid fullstendig i skyggen.

Og Kongens by København står på hodet. Men det er OL-delegatene som egentlig bestemmer.

OL-delegat Gerhard Heiberg innrømmer at han de andre OL-toppene har et ansvar for at kjendisene har tatt over showet.

– Vi har oppfordret til at de kongelige skal delta, og jo flere dess bedre, men det betyr ikke at det skal fortsette på samme måten, så dette må diskuteres, sier Heiberg.

Ifølge ryktene skal det være svært jevnt mellom kandidatene. Valget blir offentliggjort klokken 18.30 fredag kveld.