ski 10
ski 10

Huset ruster ned – kommunen nekter å ta ansvar

Ski kommune sprengte ved brønnen. Tre år senere lever Karen Haugland i et hus med møkkete vann som ødelegger alt fra klær til inventar.

- Det er helt uholdbart. Alt kommunen har gjort er å utrede og utrede, i mellomtiden skal jeg dusje i dette vannet og bo i dette huset som ruster ned, sier den fortvilte huseieren til TV 2 hjelper deg.

Problemene startet høsten 2006 da kommunen sprengte bare noen meter unna brønnen i forbindelse med et omfattende anleggsarbeid i området. Etter dette ble vannet kraftig forringet, vannprøver viser ekstreme verdier av jern og mangan.

- Jeg trodde først det var et nyinstallert renseanlegg som ikke gjorde jobben sin, sier Haugland.

Risikofylt sprengning

Men etter hvert begynte det å dukke opp liknende historier fra nabolaget og mistanken retter seg mot kommunens anleggsarbeid. Haugland kontakter Ski kommune første gang i mars 2008, men frem til nå har kommunen ikke tatt noe ansvar for det som har skjedd på tomta.

Oddmund Soldal er hydrogeolog i COWI og mener det er svært sannsynlig at anleggsarbeidet kan ha forårsaket endringene i vannet.

- Når man sprenger og graver åpner man nye sprekker i fjellet slik at vannet finner nye veier inn i brønnen. Dette kan påvirke kvaliteten, slår han fast.

Kommunen tolker rapport feil

Soldal sparker også beina under måten Ski kommune leser rapportene fra ekspertisen som er hyret inn for å vurdere skadene. Han mener kommunen feilaktig tolker disse til sin fordel.

Kommunen har konkludert med at endringene i vannkvalitet skyldes at Haugland har hatt et økt vannforbruk. Men Hauglands økte vannforbruk består kun i et vannklosett og dette ble installert samtidig med at hun sluttet å bruke vann til matlaging, drikke og til hundene. Denne økningen er ifølge Soldal ikke nok til å utløse slike dramatiske endringer.

Forbrukeradvokat Ola Fæhn mener Ski kommune må ta ansvar i saken og sørge for at Haugland får tilbake det vannet hun i utgangspunktet hadde, samt at kommunen også kan bli ansvarlig for eventuelle skader som vannet har forårsaket i huset.

Kommunen visste at brønnen kunne bli skadet

- Det er så stor nærhet i tid mellom anleggsarbeidet og når endringene oppstod, samtidig viser det seg også at kommunen i forkant visste at Hauglands brønn lå utsatt til og at den kunne bli skadet ved sprengning, slår han fast.

Sprengte feil

Ski kommune ønsker ikke å kommentere saken ut over at de jobber med videre utredinger og at de skal gi Haugland et svar i begynnelsen av oktober. De nye utredningene skyldes at kommunen nå har oppdaget at det har blitt sprengt nærmere Karens brønn enn det som var planen.

- Jeg synes det er fortvilende at kommunen fortsetter å bruke tusenvis av kroner på utredninger, mens huset mitt forfaller. Dette er uholdbart, sier en oppgitt Haugland.

Forskjellsbehandling

Nabo Grethe Olsen har hatt tilsvarende problemer og heller ikke hos henne har kommunen påtatt seg noe juridisk ansvar. Likevel har de etter en lang kamp installert et nytt og avansert renseanlegg som så langt ser ut til å hamle opp med vannet.