Fortvilet leting etter overlevende i Indonesia

Redningsarbeidere graver med bare hendene etter overlevende i ruinene etter jordskjelvet på Sumatra. Myndighetene frykter at flere tusen er døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styrtregn gjorde letingen etter overlevende vanskelig for redningsmannskapene fra hæren, politiet og helsemyndighetene. Utenfor det delvis sammenraste sykehuset i provinsen Vest-Sumatras hardt rammede hovedstad Padang ble skadde torsdag behandlet i telt.

Minst 770 personer er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet.

– I dette øyeblikk er det registrert 770 døde. Det er 294 hardt skadde og 2.090 lettere skadde, sier Tugyu Bisri fra myndighetenes katastrofeutvalg. Men myndighetene frykter at tallet vil stige.

– Vi går ut fra at flere tusen er døde, sier sjefen for det indonesiske helsedepartementets krisesenter Rustam Pakaya ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Jeg har ventet siden i går, jeg har ikke vært hjemme, og jeg ber til Gud om at jenta mi lever, sier hun.

Jordskjelvet som ble målt til 7,6 på Richters skala, rammet områdene rundt Padang, hovedstaden i provinsen Vest-Sumatra, onsdag ettermiddag lokal tid. Hundrevis av hus raste sammen, blant dem sykehus, skoler og kjøpesentre.

En lege som deltok i arbeidet i Padang, sier til BBC at han fryktet at tusener av mennesker var knust eller sitter fast under ruinene.

– Vi må ha hjelp så snart som mulig, mat og medisiner, sier en av innbyggerne i byen til nyhetsbyrået Reuters.

De første flylastene med mat, medisiner og andre forsyninger ankom torsdag den indonesiske øya.

– Jeg ba ham ikke bevege seg for mye, for at han ikke skulle slite seg ut, sier Arif Hussein.

Ifølge fagfolk er det neppe noen sammenheng mellom jordskjelvet på Sumatra onsdag og skjelvet som utløste en tsunami i Sør-Stillehavet. Den norske seismologen Jan Fyen sier til NTB at de to områdene ligger i forskjellige soner som gjør en forbindelse usannsynlig.

Indonesisk Røde Kors har mobilisert over 70 redningsteam i katastrofeområdene, opplyser generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors. Den norske avdelingen står klar til å hjelpe, heter det i en pressemelding torsdag. (©NTB)