Tyrkisk politi atr hånd om demonstranter utenfor et universitet i Istanbul i forbindelse med et besøk av Det internasjonale pengefondet (IMF). (Foto: STR/EPA)
Tyrkisk politi atr hånd om demonstranter utenfor et universitet i Istanbul i forbindelse med et besøk av Det internasjonale pengefondet (IMF). (Foto: STR/EPA)

Bommet med skokast mot IMF-sjefen

En student kastet en sko mot sjefen for Det internasjonale pengefondet under et foredrag i Istanbul torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En student reiste seg opp og kastet en sko mot direktøren for Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn, under et foredrag ved et universitet i Istanbul torsdag.

Bommet

Studenten ropte «IMF, kom dere ut av Tyrkia!» da han reiste seg opp og sendte av gårde en hvit joggesko som bommet med god margin på direktøren og landet på podiet.

Se hendelsen i videovinduet over.

Mens andre sikkerhetsvakter overmannet skokaster reiste en kvinnelig student seg med et banner der det sto «IMF get out». En sikkerhetsvakt var raskt fremme på podiet for å beskytte Strauss-Kahn før direktøren ble geleidet ut til en ventende bil.

– Høflige studenter

– Det er viktig for oss å ha en åpen debatt. Jeg var glad for å møte studenter og høre deres synspunkter. Det er dette IMF trenger, selv om ikke alle er enige med oss, sa Strauss-Kahn til nyhetsbyrået AP på vei ut, før han tilføyde:

– En ting lærte jeg i hvert fall. Tyrkiske studenter er høflige, de venter helt til slutten med å protestere.

Skokasteren jobber ved siden av studiene som journalist for den lille avisen Birgun, men avisens redaktør nekter for at studenten var på møtet i jobbsammenheng.

– Jeg synes ikke det å kaste en sko er en voldelig gest, det har blitt et kulturelt symbol på en protest, sier redaktør Ibrahim Aydin.

Over 20 demonstranter har blitt arrestert i Istanbul i forbindelse med IMFs møte i byen.