Paraply holder ikke når september er som i år. (Foto: EPA / Scanpix)
Paraply holder ikke når september er som i år. (Foto: EPA / Scanpix)

Nedbørrekorder i bøtter og spann

Mens østlendingene har kost seg i sol og fint høstvær, har resten av landet plasket seg gjennom en av tidenes våteste september.

Noen bryr seg verken om å løpe eller gå ut av regnet. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
Noen bryr seg verken om å løpe eller gå ut av regnet. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
Lavtrykkene har kommet fra Nord-Atlanteren og inn i Norskehavet som perler på en snor. I bagasjen har de hatt sterk vind fra vest og sørvest, og bøttevis med nedbør.

Hele kysten fra Bergen i sør og nordover til Troms har hatt det skikkelig vått. Fra Nord-Trøndelag til Troms falt det mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt, de fleste steder fikk 200-300 % av normalen.

Rekordene falt

En rekke værstasjoner satte ny nedbørrekord for september. På flere stasjoner må en mer enn 50 år tilbake i tid for å finne septembermåneder med så mye nedbør.

På flyplassen i Bodø, som har målinger tilbake til 1953, satte ny rekord med 293 mm nedbør. Den gamle fra september 2003 var på med 262 mm, og ble altså grundig slått.

Slik var været i Oslo 21. september, og de fleste andre dagene denne måneden. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
Slik var været i Oslo 21. september, og de fleste andre dagene denne måneden. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
Kjøbli i Snåsa i Nord-Trøndelag, som har målinger tilbake til 1895, satte ny lokal rekord med 227 millimeter. Den gamle rekorden var fra 1997 med 207 millimeter.

Både Tromsø og Sortland var bare noen dråper fra å tangere de gamle lokale septemberrekordene. Tromsø, som har målinger tilbake til 1920, fikk 210 mm nedbør, bare en mm mindre enn rekorden fra 2003.

Aller mest nedbør fikk nedbørstasjonen Lurøy i Nordland. Der falt det hele 835 millimeter nedbør totalt, ny septemberrekord for Nordland fylke!

En halvmeter regn

maanedsgrafikken_september09
maanedsgrafikken_september09
Vestpå styrer fjellene skyene. Der de presser vestavinden oppover avkjøles luften, og vanndampen kondenserer til styrtregn. Det regner derfor mest et stykke innenfor kysten.

Regnbyen Bergen fikk for eksempel 361 mm. mens det falt hele 550 mm ned over Tarlebø bare fire kilometer lenger øst.

På Vestlandet falt det over en halv meter nedbør flere steder, Takle fikk 545 mm, Kvamskogen 517 mm, mens Brandal på Sunnmøre som fikk hele 503 millimeter nedbør i september.

Uvanlig tørt

Mens Tromsø og Bodø hadde henholdsvis 29 og 28 nedbørdøgn i september, hadde Oslo og Kongsberg henholdsvis 7 og 4 nedbørdøgn!

Det falt uvanlig lite nedbør både på Østlandet og på Sørlandet. Vindretningen gjorde at denne delen av landet ble liggende i regnskyggen, og de fleste steder fikk mindre enn halvparten av normal nedbør.

Oslo fikk 33 mm , som bare er 36 % av normalen.

Kongsberg nøyde seg 12 mm, fattige 13 % av normalen. Så lite nedbør har det aldri tidligere vært målt i Kongsberg i september. Den forrige rekorden var fra 1986 med 15 millimeter.

Enkelte steder på Østlandet må en mer enn 50 år tilbake i tid for å finne en like tørr september.