Danske soldater i Afghanistan havnet i skuddveksling mandag. (Illustrasjonsbilde). (Foto: Dansk TV 2)
Danske soldater i Afghanistan havnet i skuddveksling mandag. (Illustrasjonsbilde). (Foto: Dansk TV 2)

Danske soldater tatt med ulovlig ammunisjon

Danske soldater i Afghanistan var i besittelse av såkalte «dumdum»-kuler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To danske soldater og en offiser er sendt hjem fra Afghanistan og siktet etter den militære straffeloven etter at de ifølge forsvaret har vært i besittelse av ulovlig ammunisjon.

20 kuler

De tre er siktet for å ha hatt 20 såkalte «dumdum»-kuler til håndvåpnene sine.

– Jeg kan bekrefte at Auditørkorpset har siktet tre soldater fra den danske bataljonen i Afghanistan for å ha vært i besittelse av pistolammunisjon, som faglig betegnes som hollow point, og populært kalles «dumdum»-ammunisjon, sier Peter Otken fra Forsvarets Auditørkorps til Jyllands-Posten.

Ammunisjonen er ekspanderende og etterlater seg betydelig mer skade enn konvensjonell ammunisjon.

Leger uten grenser reagerer

– En konvensjonell eller normal kule går gjennom kroppen, mens en «dumdum»-kule river alt med seg. Den er laget så den ekspanderer når den treffer. Det strider mot alle internasjonale regler, så jeg kan ikke forstå denne saken. Det er dypt uakseptabelt, sier formann i Leger uten grenser i Danmark, Jesper Jørgensen.

– Ikke brukt ammunisjonen

Otken understreker at de siktede har forklart at de ikke har brukt ammunisjonen. «Dumdum»-kuler har vært forbudt etter Haagkonvensjonen siden 1899.

Saken har ført til at samtlige danske soldater har fått inspisert våpnene sine på jakt etter lignende ammunisjon, men det har ikke blitt funnet mer.

– Enkeltpersoners brudd på reglene

Ifølge forsvarsminister Søren Gade utfører det danske forsvaret oppdraget sitt etter reglementene.

– De foreløpige opplysningene går ut på at dette dreier seg om enkeltpersoners brudd på de gjeldende reglene, sier Gade.