SLITER: Mange offentlige ansatte, blant annet i Nav, sliter med eget lovverk.  (Foto: TV 2)
SLITER: Mange offentlige ansatte, blant annet i Nav, sliter med eget lovverk. (Foto: TV 2)

946 personer anmeldt for trygdesvindel

Svindelen skal ha kostet til sammen 107 millioner kroner. Verstingene er innenfor helse- og omsorgsbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har særlig effektive kontroller når det gjelder dagpenger og attføringsytelser. De som oppgir færre arbeidstimer enn de faktisk har jobbet på sine meldekort til Nav, bør merke seg at risikoen for anmeldelse og fengselsstraff er stor, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.

Ubetinget fengsel

23 personer er anmeldt for å ha svindlet Nav for over en halv million kroner. Svært mange av de anmeldte risikerer fengselsstraff. Flere høyesterettsdommer den senere tid har uttalt at trygdebedrageri på over grunnbeløpet, som er 72 881 kroner, skal straffes med ubetinget fengsel.

Det er innenfor helse- og omsorgstjenestene det er flest anmeldelser på disse stønadstypene. 181 personer arbeider i disse bransjene, mens 122 personer arbeider innenfor industri og håndverk.

1,6 millioner

Hittil i år er 95 personer dømt til ubetinget fengselsstraff og 78 personer er dømt til betinget fengselsstraff for trygdemisbruk.

Gjennomsnittsbeløpet for anmeldelsene er på 100.000 kroner, mens det høyeste anmeldte enkeltbeløpet er 1,6 millioner kroner i en uføresak. (©NTB/TV 2)