(Illustrasjonsfoto) (Foto: Eirill Wiik/SCANPIX )
(Illustrasjonsfoto) (Foto: Eirill Wiik/SCANPIX )

Norge på tiendeplass i helsekåring

Det norske helsevesenet blir rangert som det tiende beste helsesystemet i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er pasientvennligheten i 33 land som blir vurdert i den årlige kåringen som gjennomføres av Health Consumer Powerhouses.

Tapte to plasser

Norge gikk ned to plasser fra fjorårets undersøkelse og havnet på tiendeplass i denne undersøkelsen, skriver Dagens Medisin. Årsakene til at Norge ikke når lenger opp på listen er blant annet for lang ventetid, for dårlig tilgang til fastlegen ved hastebehov og direkte tilgang til spesialist.

Les pressemeldingen for Norge her (Engelsk/PDF-format/ekstern lenke)
Les hele rapporten her (Engelsk/PDF-format/ekstern lenke)

For lang ventetid

Det er også for lang ventetid ved behandling av alvorlige tilstander som kreft og planlagte operasjoner. Når det gjelder resultater av behandling, gjør Norge det imidlertid bra. Dødeligheten etter ulike inngrep er lav. Norge får også plusspoeng for den høye mammografiraten.

Best i Nederland og Danmark

Det beste helsesystemet finner man i Nederland. De har gode konkurrerende helseforsikringer og pasientorganisasjonene står sterkt.

Danmark kommer også svært godt ut i undersøkelsen. De kommer godt ut på vurdering av pasientrettigheter og informasjon. Danskene har blant annet en internettside som rangerer sykehusene etter behandlingsresultatene.

Latvia, Romania og Bulgaria ligger lengst nede på rankingen.