Untitled 4
Untitled 4

– Kynisk utnytting av sørgende

– Hårreisende utnytting av unge sørgende på Nettby, mener Forbrukerombudet.

Under en kontroll av nettsteder, oppdaget Forbrukerombudet at det svært populære nettsamfunnet Nettby.no markedsførte T-skjorter til de mange minne- og sørgegruppene på nettsamfunnet.

Les også: – Lei av å vente på pengene mine

Les også: Kjenner du bilrettighetene dine?

– Utnytter folk som sørger

I markedsføringen vises T-skjorten med minnegruppens navn trykket på brystet, for eksempel: «Minnegruppe for Ola Normann».

– Støtende og i strid med god markedsføringsskikk konkluderer Forbrukerombudet, som den 18. September ba Nettby om å endre markedsføringen.

– Vi har ikke mottatt klager fra publikum, men vi er oppmerksom og kontrollerer de stedene vi vet barn og unge beveger seg på nett, sier Anna Charlotte Amdal Neumayer, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet til TV 2 hjelper deg.

2949_1
2949_1

Det er mange minnegrupper for både offentlige og private personer på Nettby, der pårørende venner og andre samles for å minnes de avdøde.

«Kjøp en t-skjorte», lyder oppfordringen fra Nettby Community AS i disse fora, fulgt av en illustrasjon der T-skjorten vises med minnegruppens navn trykket på brystet, skriver Forbrukerombudet på sine nettsider.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon mener markedsføringen er kynisk.

– Det er kynisk av Nettby å utnytte folk i en sorgsituasjon til å selge T-skjorter, sier Thon, som vurderer markedsføringen som støtende og i strid med markedsføringsloven.

At denne markedsføringen også treffer Nettbys mange unge brukere skjerper Forbrukerombudets vurdering etter markedsføringsloven.

– Med så mange unge brukere som Nettby har, blir denne typen markedsføring og virkemiddelbruk enda mer hårreisende, avslutter forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Fjernet annonsene i dag

Den 18. September sendte Forbrukerombudet brev til Nettby Community AS, hvor de ba de endre markedsføringen. Nettby hadde frist til i går å fjerne annonseringen.

I sitt svar til Forbrukerombudet, skriver Nettby at de har stanset denne markedsføringen og at de vil sørge for at det aldri gjentar seg.

Men da TV 2 hjelper deg undersøkte Nettbys hjemmesider i dag, tirsdag ettermiddag, lå annonsene fortsatt ute. Ved 16-tiden var annonsene fjernet.