barsel (Foto: TV 2)
barsel (Foto: TV 2)

Barselavdelinger nekter foreldre å ta imot besøk

Søsken og besteforeldre får ikke se nyfødte på grunn av frykt for svineinfluensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere sykehus nekter nå nybakte foreldre å ta i mot besøk. Årsaken er frykt for at de nyfødte barna skal bli smittet med svineinfluensa.

Kun far får komme inn

I dag innførte også Akershus Universitetssykehus besøksforbud, og det ga blandede reaksjoner.

Monica Beck ble mor for første gang for litt over et døgn siden til en velskapt men ennå navnløs gutt. Hun har lyst til å vise ham fram til alle, men ved Ahus får kun far komme inn til den nyfødte.

Synes det er strengt

Og TV 2 må filme gutten gjennom et glassvindu. For mandag innførte sykehuset et besøksforbud på føde- og barselavdelingen.

– Mange besøkende blir litt forferdet og lurer på hvorfor vi er så strenge. Derfor prøver vi å være tydelig på at dette gjelder influensaen som er årsaken, sier medisinsk fagdirektør Bjørn Magne Eggen ved Ahus til TV 2 Nyhetene.

I frykt for en svineinfluensaepidemi har Ahus og mange andre fødeklinikker anmodet familie og venner om å holde seg borte fra fødeavdelingene. Men det har ikke blitt overholdt. Derfor gikk i dag sykehuset til det mer drastiske skritt med forbud - slik blant annet Sykehuset Innlandet og Sykehuset Østfold har gjort for å skåne nyfødte

– De vil også kunne bli syke men deres immunsystem umodent. Det gjør igjen at deres evne til å håndtere infeksjoner kan være dårligere, sier Eggen.

Selv ikke mormor

Jordmor Elisabeth Collett sier reglene gjelder for alle - selv en nybakt mormor.

– De som venter barn de ringer inn og spør «men mora mi kan vel være med. Hun som ble mormor kan vel se?». Men den regelen gjelder for alle. Vi har et problem nå at folk ringer inn og vil veldig gjerne besøke sine - selvfølgelig. Men vi kan ikke det, sier Collett.

Og kanskje er besøksforbudet god sykehusøkonomi på flere måter ved at antall liggedøgn for nybakte mødre blir færre.

– Jeg vil hjem i morgen så jeg kan vise ham fram! sier Monica Beck.