Lars Lafton  (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Lars Lafton (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Halve Hønefoss-laget kan forsvinne

Hvis de mislykkes i sesonginnspurten vil bosmanspillerne dra. Men i Hønefoss har de troen på tippeligaspill.

- Jeg er så spent at. Men jeg håper, det gjør jeg, sier ildsjel Bjarne Godtfredsen mens han vasker draktene til spillerne.

Han runder åtti neste år, men er på klubbhuset klokka åtte hver dag for å hjelpe Hønefoss til tippeligaspill - ved å lage mat og vaske klær.

Hønefoss topper Adeccoligaen og drømmer om å spille i Tippeligaen for aller første gang. Klubben har spilt på nest øverste rad i elleve år på rad og er det laget som har spilt lengst i Adeccoligaen sammenhengende.

- Nå har vi fortjent å komme opp. Det laget vi har i dag er mye bedre enn det vi hadde før i tiden. Frode Lafton er favoritten, fortsetter Godtfredsen.

Vært med siden 3. divisjon

Kanskje ikke så rart - midtstopper Frode Lafton har aldri sviktet laget sitt og spiller sin 16. sesong for klubben.

- Det hadde vært moro å få det til. Jeg er ikke 20 år lenger og det hadde vært vanvittig gøy å endelig oppleve det, sier Lafton til TV2 Sporten.

Lafton har vært med siden klubben spilte i 3. divisjon.

- Den gangen jeg kom hit var det stort bare å spille i 3. divisjon. Jeg hadde aldri tenkt tanken på å spille på det aller øverste nivået engang. Å krone det med tippeligaspill hadde vært gøy, sier forsvarsspilleren.

- Når vi først er kommet så langt så skal vi jammen vise at vi skal klare det helt inn, sier David A. Hanssen som har erfaring fra Tippeligaen tidligere med blant andre Vålerenga.

- Hvis vi rykker opp, så blir Hønefoss et frisk pust. Vi er jo litt mer down to earth her, en ganske rolig klubb. Men vi er i frammarsj, så resten av sesongen kan bli veldig gøy. Og tar vi av, så har vi folk som Bjarne som kan dra oss litt i øret, sier Hanssen.

Halve laget kan forsvinne

Men det er ikke bare glede i Hønefoss for muligheten for opprykk; de er også nervøse for at laget ikke klarer sesonginnspurten.

Klubben har sagt at de vil satse mer på at spillerne skal jobbe og spille fotball samtidig hvis klubben ikke klarer opprykk. Nå spiller de fleste kun fotball. Samtidig er ni av de 22 spillerne bosmanspillere, og vil sannsynligvis ikke bli hvis Hønefoss blir i Adccoligaen.

- Sannsynlighet for ny kontrakt er stor hvis vi rykker opp. Men hvis vi ikke gjør det, så er det ingen som vet. Det er veldig viktig for alle sammen at vi klarer det, sier Lafton.

Hanssen er en av bosmanspillerne som må tenke seg om hvis det ikke blir opprykk.

- Jeg begynner å bli gammel, og hvis jeg må jobbe og spille fotball på kvelden her i Hønefoss, så blir det vanskelig for meg. Jeg har familie i Oslo, sier han.

I tillegg tror Lafton at klubben trenger et skifte etter å ha spilt elleve år på nest øverste nivå.

- Det har vært lenge. Frykten er at man aldri rykker opp. Jeg tror det er viktig at klubben får kjenne på Tippeligaen, å rykke opp er alfa og omega, fortsetter han.

Har troen

Dere har fått en del fjerdeplasser opp gjennom?

- Vi er vant til det, ja. Nå er det på tide å ta steget opp, svarer han.

Men tilbake på klubbhuset har Godtfredsen troen når kun fem seriekamper gjenstår.

- Jeg hadde ikke tenkt at det var mulig. Men nå har vi muligheten, smiler han.