Mattilsynet ønsker oversikt over norske katter og vil innføre obligatorisk merking og katteregister. (Foto: Stella)
Mattilsynet ønsker oversikt over norske katter og vil innføre obligatorisk merking og katteregister. (Foto: Stella)

Frykter katter ødelegger norsk fauna

Mattilsynet ønsker oversikt over kattene her i landet og vil innføre obligatorisk merking av kattene og et eget katteregister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Målet er å få en bedre kattevelferd. Vi ønsker færre husløse katter, sier seniorrådgiver Vigdis Finstad i Mattilsynet.

Stor skade

– Et anslag er at det er over 500.000 katter i Norge. Om disse dreper ti småfugl hvert år, så forsvinner det fem millioner fugl fra norsk natur årlig. Det er skremmende, sier organisasjonssekretær Morten Ree i Norsk ornitologisk forening til Aftenposten.

– Myndighetene bør absolutt gjøre noe, og vi regner dette katteregisteret som første skritt, fortsetter han.

Også Norsk zoologisk forening mener katter har stor negativ innvirkning på lokal økologi.

– De er utrolig effektive i sin jakt på smågnagere, småfugler, sommerfugler og slanger, sier styremedlem Jonathan Colman til Aftenposten.

Han er forsker tilknyttet biologisk institutt ved Universitetet i Oslo og institutt for naturforvaltning ved Universitetet på Ås.

Vet for lite

Kattesaken byr på flere problemstillinger og Colman mener vi har for lite kunnskap om norske katter.

– Vi vet ikke hvor mange katter det er i Norge eller eksakt hvilken skade de gjør. Det vi vet, er at de ikke naturlig tilhører norsk fauna. Det er kun gaupa som er naturlig kattedyr her, sier han.

I Norsk zoologisk forening har flere i foreningen gitt uttrykk for at katter bør holdes innendørs. Andre mener antallet katter bør reduseres dramatisk.

Pus med bjelle

I ornitologforeningen har diskutert flere tiltak for å redusere katteskadene. Noen vil ha båndtvang, andre foreslår tvungen kastrering, i hvert fall av eierløse katter.

– I England foreslår ornitologene at alle katter skal få bjelle. Dette støtter vi fullt ut, sier Ree.

(©NTB)