sigmun loland (Foto: TV 2/)
sigmun loland (Foto: TV 2/)

- Kampfiksing større problem enn doping

Fotballen står foran nye utfordinger.

- Sepp Blatter omtalte i et møte kampfiksing som et større problem i fotball enn doping, forteller professor Sigmund Loland, rektor på Norges Idrettshøyskole, til TV 2 Sporten.

Norsk Tipping og Norges Fotballforbund skjelver med tanke på konsekvensene av korrupsjon i fotball. Alarmen har gått i det europeiske fotballforbundet. I samarbeid med politiet etterforskes nå 40 fotballkamper med mistanke om kampfiksing.

- Hverken fotballen eller fotballtipping tåler at det setter spørsmålstegn ved resultatene i fotball. Det strider helt grunnleggende mot spillets ide, og det vil svekke tilliten til selve tippingen, sier Per Ravn Omdal, som har en lang karriere i ulike posisjoner i UEFA.

Den tidligere presidenten i NFF frykter økning av forsøk på kampfiksing i internasjonal fotball.

Men også her i Norge er det kjente eksempler på kampfiksing. Keeperen til 2. divisjonslaget Skjervøy ble i 2000 tilbudt 10 000 kroner av en Senjaspiller for å sørge for at Senja vant kampen og tre poeng. Senjaspilleren ble senere suspendert og bøtelagt av NFF.

Norsk idrett drives i det store og hele av inntektene fra Norsk Tipping på Hamar. Gullhøna bruker fem ulike varslingssystemer for å overvåke norsk og internasjonal idrett.

- Det er fordi kampfiksing er skadelig for et tippeselskap. Det ødelegger troverdigheten vår. Når folk spiller hos Norsk Tipping skal de våre sikre på at det skjer i trygge, sikre og ordentlige former. En eventuell kampfiksing vil være det helt motsatte, forklarer pressetalsmann Magne Vikøyren.

På Hamar og på Ullevaal venter avventer man nå resultatene av granskingen UEFA har iverksatt.