valg  (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)
valg (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)

Stemmesedler mystisk forsvunnet i Nordland

En finopptelling av stemmene i Nordland viser at det fortsatt mangler 32 stemmer fra Dønna og 26 stemmer fra Hadsel kommune.

- Vi har lett etter stemmesedlene i flere dager, men de er på et mystisk vis blitt borte, sier ordfører og leder for det lokale valgstyret på Dønna, Ingunn Laumann til Helgeland Arbeiderblad.

Under valget ble det i kommunen krysset av for at 580 velgere har vært inne i valglokalet, men en opptelling viser at man bare finner 548 stemmer, altså er det 32 stemmer for lite.

Det samme gjelder for Hadsel kommune i Vesterålen. En fintelling viser at 26 stemmer er blitt borte.

LES OGSÅ: Stemmesedler gjenfunnet i Rogaland

- Menneskelig å feile

Det to kommunene klarer rett og slett ikke å finne ut hva som har skjedd.

– Jeg tviler på at stemmene har blitt borte underveis, ettersom valgurnene var forseglet da det kom inn, sier Stein Isaksen som er sekretær for fylkesvalgstyret i Nordland til TV2 Nyhetene.

En feilføring et eller annet sted kan være en forklaring på mysteriet, sier Isaksen.

Men skal dette kunne skje under et valg?

- Det er trolig en menneskelig svikt bak en eller annen plass, men det er lov å feile når resultatet ikke blir avgjørende, sier Isaksen.

Avdekket flere feil

At det mangler stemmer både fra Dønna utenfor Helgeland og Hadsel i Vesterålen får ingen konsekvenser for valgresultatet ettersom det er såpass stor avstand mellom partiene.

At det manglet stemmer i de to kommunene ble oppdaget først da fylkesvalgsstyret i Nordland hadde en gjennomgang av stemmene. Under denne gjennomgangen ble det også funnet andre feil. Blant annet i Bodø kommune er det funnet åtte stemmesedler flere en det antall velgere som er blitt registrert.

- Det vi tror har skjedd er at stor pågang i det lokale stemmelokalene under valget har ført til at velgeren rett og slett ikke er blitt krysset ut før de avla sin stemme, sier Isaksen.

Ikke avgjørende for valgresultatet

Sekretæren for fylkesvalgstyret i Nordland understreker at de stemmene som mangler ikke har hatt noen betydning

for valgresultatet.

-Vi skal ha en ny gjennomgang av alle stemmene i oktober, men det har vært mindre tallkorrigeringer

denne gangen sammenlignet med tidligere år, sier Stein Isaksen

Totalt kom det inn 129 703 stemmer i Nordland. Det gir en valgoppslutning på 72,95 prosent.