September 354
September 354

Advarer mot giftige tåteflasker og smokker

5 av 12 tåteflasker kan gi helseskader. Nå advarer Grønn Hverdag mot bruk av tåteflasker og smokker som inneholder giftige stoffer. Se hvilke her.

Grønn Hverdag har gjennomført en undersøkelse på vegne av NRK som avdekker at flere av de kjente merkene er laget av polykarbonat og kan avgi miljøgiften bisfenol A.

Les også: Giftfri skolestart

Se hele undersøkelsen på bunn av siden.

Foreldre som vil være på den sikre siden bør velge produkter uten denne miljøgiften. Det er nemlig fare for at denne plasttypen kan avgi miljøgift under bruk og spesielt når produktene blir varmet opp eller utsatt for friksjon.

– Det er viktig at foreldre blir advart mot tåteflasker og smokker som inneholder miljøgift og som kan gi barn helseskader, sier daglig leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas.

Nå vil Grønn Hverdag jobbe for at myndighetene i Norge forbyr denne miljøgiften i produkter produsert for barn i aldersgruppen 0–3 år. Videre forteller daglig leder til TV 2 hjelper deg at det går mot forbud av dette stoffet i Danmark.

– Det er uvanlig sterk faglig uenighet om bisfenol A er skadelig eller ikke når man eksponeres for små doser. Usikkerheten er størst i forhold til barn. Den usikkerheten bør komme barna til gode, mener Tone Granaas.

Tåteflasker med miljøgifter

Grønn Hverdag har kjøpt inn et utvalg av tåteflasker på det norske marked, for å finne ut hva de er laget av.

Har du tåteflasker av merket; Avent, Bambino, Rock Star Baby, Fischer og Sano inneholder disse bisfenol A. Dersom du har en tåteflaske som ikke er med i denne undersøkelsen, ber Grønn Hverdag om tips slik at de kan få sjekke ut alle produkter som blir solgt i Norge.

Les mer på Grønn Hverdags hjemmesider.

7 av 11 smokker kan avgi miljøgift

I narresmokker er det den harde plasten som kan være laget av polykarbonat og som kan avgi miljøgift. Sugedelen er som regel laget av silikon eller latex, som regnes som trygge materialer av de fleste.

Det er smokker av merker: Baby Nova, Difrax, Avent, Ortodent, Boots og Rock Star Baby som inneholder bisfenol A.

På grunn av dårlig merking av produktene, er det veldig vanskelig for foreldre å finne ut om smokker eller tåteflasker inneholder farlige miljøgifter.

Klikk her for å Grønn Hverdags oversikt over produktene som kan avgi miljøgiften bisfenol A.