Champix
Champix

Røykfri med piller

I løpet av tre måneder kan røykepillen Champix få deg til å stumpe røyken.

Champix påviker hjernens belønningssystem og demper røyksuget. Pillen er nikotinfri, men virker likevel direkte mot nikotinavhengigheten.

Champix inneholder vareniklin, som påvirker hjernens reseptorer direkte slik at effekten fra nikotin forandres og abstinensene minsker.

Reseptbelagt

Kampen mot røyking er langt fra over. I Norge røyker fortsatt så mange som 25 prosent av den voksne befolkningen. 70 prosent av alle disse ønsker å slutte. Dersom hver fjerde av dem lykkes i å slutte for godt med Champix, vil omlag 150 000 nordmenn klare å slutte etter ett år.

Champix er en reseptbelagt medisin og må derfor foreskrives av lege til røykere som ønsker å slutte.

Bivirkninger

I Norge har det vært rapportert inn alvorlige bivirkninger ved bruk av Champix. I juni i år så Legemiddelverket seg nødt til å legge ut en informasjonsside om Champix og risiko for bivirkninger. Statens legemiddelverk

Nytte-risikoforholdet for Champix diskuteres for tiden av europeiske legemiddelmyndigheter (EMEA). Produsenten Pfizer er bedt om å kommentere rapporten fra ISMP. EMEA vil deretter ta stilling til om det er aktuelt å gi ytterligere informasjon om mulige bivirkninger, samt riktig bruk av preparatet, står det på deres sider.

- I Norge har vi siden 2006 fått inn 47 rapporterte bivirkninger. Det meste er psykiatriske reaksjoner som angst, unormale drømmer, selvmordstanker, hallusinasjoner, synsforstyrrelser, svimmelhet, tretthet og konsentrasjonsvansker, sier seniorrådgiver Kristin Kvande i Legemiddelverket til Nettavisen.