Morten Furuholmen er hyret inn som forsvarer for Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.
Morten Furuholmen er hyret inn som forsvarer for Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

Moland og French får norsk advokathjelp

Advokat Morten Furuholmen er på vei til Kongo for å snakke med de drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French.

– Jeg er oppnevnt av Fylkesmannen og fått aksept for å reise ned for å snakke med Moland og French, sier Furuholmen til TV 2 Nyhetskanalen, mens han er på vei til flyplassen.

– Jeg lander i Kisangani i ettermiddag.

Møter dem i fengselet

Morten Furuholmen skal møte Tjostolv Moland og Joshua French i det kongolesiske fengselet i Kisangani for å bistå de i saken. Han er hyret inn som forsvarer for de to nordmennene etter at en anonym giver donerte et større beløp for advokathjelp.

Men Furuholmen han er også hyret inn for å legge press på norske myndigheter i saken.

– For mitt vedkommende er det viktig at jeg får mest mulig oversikt over saken så jeg har de rette forutsetninger for å gi råd og komme med innspill som kan være til deres beste, sier Furuholmen til TV 2.

Han skal være i Kisangani til onsdag.

– Planen er at jeg skal bruke hele tirsdagen i samtaler sammen med Moland og French. Så får jeg danne meg et inntrykk av hvordan jeg best mulig skal forholde meg til saken.

LES OGSÅ: Hemmelig prislapp for Kongo-dømte
Kirkefolk i Kongo vil ha dødsdommene omgjort

Støre møter Kongos utenriksminister

Samtidig som den norske advokaten er i Kongo, skal utenriksminister Jonas Gahr Støre ha et møte med landets utenriksminister om de to dødsdømte nordmennene.

– Støre vil gjenta Norges prinsipielle motstand mot dødsstraff. Han vil også ta opp rettssikkerheten for de to nordmennene i landet og dessuten bestride at de to drev spionasje for Norge i Kongo, sa kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad Utenriksdepartementet til NTB.

Dømt til døden

Joshua French og Tjostolv Moland er dømt til døden, blant annet for drap, drapsforsøk og spionasje, av militærdomstolen i Kisangani. De har anket dommen.

Kongos president, Joseph Kabila, har også vist interesse for saken. Kabilas kontor tok kontakt med lokale myndigheter i Kisangani noen dager etter at dommen falt. Presidenten ønsket å få se en kopi av dødsdommen mot de to nordmennene.

Se hele intervjuet med Furuholmen

342826