Caster Semenya avbildet under trening på Pretoria University Sports Grounds. (Foto: STR/EPA)
Caster Semenya avbildet under trening på Pretoria University Sports Grounds. (Foto: STR/EPA)
Caster Semenya  (Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS)
Caster Semenya (Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS)

- Friidrettsforbundet visste at Semenya var hermafroditt

E-post-bevis avslører at det sørafrikanske friidrettsforbundet visste sannheten om Caster Semenya før VM.

Det sørafrikanske firidretssforbundet ASA, anklages for å ha visst om at 800-meterløperen Caster Semenya hadde mannlige kjønnstrekk før VM i Berlin i august.

Den ukjente 18-åringen gikk til topps i 800-meterfinalen for kvinner i suveren stil, noe som straks utløste heftige spekulasjoner om hvorvidt 18-åringen var kvinne eller mann.

Seinere avslørte den australske avisen Sydney Morning Herald at tester viser at Semenya er en hermafroditt, altså at hun er tvekjønnet.

Høy produksjon av testosteron
Fredag skrev den sørafrikanske avisen Mail and Guardian at lekkede e-post-utvekslinger avslører at Sør-Afrikas friidrettsforbund visste om at Semenya hadde uvanlig høy produksjon av testosteron til kvinne å være.

Dette skal ha blitt avdekket under en medisinsk undersøkelse av utøveren i god tid før verdensmesterskapet.

Doktor Harold Adams ved Pretoria-klinikken informerte presidenten i friidrettsforbundet Leonard Chuene og administrerende direktør Molatelo Malehopo om funnene per e-post den femte august - ti dager før VM i Berlin startet.

Skjulte sannheten
I e-posten oppfordret Dr. Adams forbundet om å utføre mer omfattende testing av Semenya. Som svar på e-posten skrev Leonard Chuene følgende:

- Med hensyn til det konfidensielle tilfellet foreslår jeg at vi bestemmer oss for følgende: 1. Vi foretar en kjønnstest og tar den med til Berlin. 2. Vi foretar oss ingenting og jeg vil ta hånd om saken dersom det blir tatt opp i Berlin.

Ifølge Mail and Guardian førte resultatene av forbundets kjønnstester til en hektisk mailutveksling blant toppene i det sørafrikanske friidrettsforbundet.

De bestemte seg imidlertid for å kjøre en knallhard linje mot pressen og avfeie all mistankene om at Semenya ikke var hundre prosent kvinne.

Chuene har ved flere anledninger benektet at forbundet har foretatt egne tester av Semenya.