Skal vi danse
Skal vi danse
Skal vi danse
Skal vi danse

Jan Thomas og Svein om dansens «sofadommere»

- Prøv selskapsdans før dere kritiserer kjendisene fra sofakroken.

10 kjendisdansere er igjen i konkurransen etter at Anita Valen de Vries måtte legge danseskoene på hyllen etter premieren lørdag.

Myk start for deltakerne

Vi tok en prat med Jan Thomas og Svein Østvik for å høre hvordan de første ukene i «Skal vi danse» har artet seg - på parketten.

- De første ukene var det ekstremt sosialt blant deltakerne, men ifølge de to gikk alle raskt inn i den berømte danseboblen, forteller Svein.

Det er så mye å lære!

Det var nemlig mer å lære en de 11 kjendisdanserne hadde trodd på forhånd. I begynnelsen synes de nemlig ting gikk ganske greit.

- Så plutselig skjønner du enda mer og da innser du at det ikke var så bra som du trodde det du først har gjort. Det finnes så mange flere muligheter og jeg ser at Nadya stadig åpner «nye skuffer». Først begynner du, så tenker du «ah, det fikset jeg jo!» før du skjønner at det bare var én av skuffene. I samme bevegelsen finnes det mange andre ting som skal på plass. Da går du ned i en bølgedal fordi du tenker «hva er neste skuff nå da?». Iallefall gjorde jeg det.

Har vært dansedommer fra sofakroken

Den følelsen kjenner Jan Thomas godt igjen, samtidig tar han selvkritikk for en litt annen ting.

- Jeg har vært en av de som sitter hjemme, ser på og tenker: «Haha, hvordan så det ut da? Er det mulig å være så stokk dum?», innrømmer han.

- Det jeg ikke visste var hvor mye disse menneskene har gått igjennom. Det er så lett å sitte hjemme i stuen sin og kritisere, men dans er tøft og utfordrende, legger han til.

Må sjonglere flere danser på en gang

For ifølge de to aner ikke folk hvor vanvittig mye arbeid som ligger bak de minuttene danserne er på parketten.

- Det er stor sjanse for at de som ser stive ut på TV faktisk er ganske flinke. Men de skal jo lære så mye! forteller Svein og legger til:

- Jeg har jobbet med to danser nå og alt jeg har lært om hoftebevegelser - og det jeg har trodd jeg har vært rå på - er feil. Så man skal avlære alt man kan fra før, så skal alle de nye bevegelsene inn. Det er ikke godt å få gjort det på en uke.

Prøv det selv først!

Dermed har de to en oppfordring til alle som sitter hjemme og ser på.

- Prøv dette før man sitter hjemme og kritiserer. Jeg har trent vekter to timer hver dag i 20 år og drevet med boksing. Til sammenlikning er dette beintøft. Beintøft! For man skal ha med både hodet og kroppen. Og hvis du ikke får til det blir du stiv og fomlete, sier Jan Thomas.

Les alt om «Skal vi danse» her.