Aalesunds Amund Skiri (t.v.) header inn 1 1 under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Bodø/Glimt på Color Line Stadion i Ålesund søndag.  (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)
Aalesunds Amund Skiri (t.v.) header inn 1 1 under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Bodø/Glimt på Color Line Stadion i Ålesund søndag. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)

Sykelønnskaos i fotballklubbene

Friske spillere kan koste staten millioner i sykepenger.

Ålesund/Bergen(TV 2 Sporten): Det offentlige må betale stadig mer i sykepengerefusjoner til norske toppfotballklubber.

Årsaken kan være at fotballklubbene har et svært ulikt syn på når de anser en spilller som frisk etter en skade.

Treningen er et middel for å få spilleren frisk nok til å utføre jobben sin, som er å spille kamper.

Dette er i tråd med det regelverket NAV mener klubbene skal forholde seg til.

I Aalesund er praksisen en helt annen.

- Jobben er å spille kamper
Klubbdirektør Henrik Hoff sier til TV 2 Sporten at de regner en spiller som friskmeldt når han spiller sin første kamp etter skadeperioden, selv om han har vært i full trening etter skaden.

- Treningen er et middel for å få spilleren frisk nok til å utføre jobben sin, som er å spille kamper, mener Hoff.

Aalesund vil forøvrig ikke kommentere andre forhold rundt sykmeldingspraksisen i klubben. De viser til at Norsk Toppfotball har anbefalt klubbene å avvise alle henvendelser fra TV 2 omkring dette.

Henrik Hoff  (Foto: TV 2/)
Henrik Hoff (Foto: TV 2/)

Sykmeldte spiller kamp
TV 2 er også kjent med at spillere i Tippeligaen han spilt kamper for B-laget mens de har vært sykmeldt.

Dette er klart i strid med de vilkårene NAV legger til grunn for utbetaling av sykepenger til klubbene.

Hvis en spiller har krav på lønn fra arbeidsgiver når han er frisk nok til trening, så kan det ikke ytes sykepenger.

- Hvis en spiller har krav på lønn fra arbeidsgiver når han er frisk nok til trening, så kan det ikke ytes sykepenger. Det foreligger da både arbeidsevne og inntekt, mener direktør i NAV, Erik Oftedal.

Får full lønn
Selv om fotballspillere har et yrke som er ekstra skadeutsatt, har de den samme sykelønnsordningen som Ola og Kari Nordmann.

Det vil si at dersom de er syk eller skadet i over 16 dager, dekker Folketrygden opptil 6 G - eller 430.000 kroner i året av spillerens lønn.

Fotballspillere slipper forøvrig å klare seg med sykepenger. Etter det TV 2 forstår har alle tippeligaspillere innbakt i kontraktene at de får full lønn selv om de er skadet.

- Kan utnyttes
Klubblegen i Brann mener klubbene burde samkjøre reglene for når en spiller skal regnes som frisk etter skade.

- Jeg mener det er merkelig at det praktiseres ulikt. Det hadde vært lettere om vi hadde faste regler for hvordan vi skal gjøre dette.

Man kan vel teoretisk se at det er mulig å utnytte dette ved å holde folk sykmeldt lengre enn de egentlig burde være.

- Man kan vel teoretisk se at det er mulig å utnytte dette ved å holde folk sykmeldt lengre enn de egentlig burde være, sier Austgulen.

- Det er ingen tvil om at alle norske fotballklubber skal følge folketrygdloven, og gjør det. Det er legen som i hvert enkelt tilfelle må vurdere og se om det skal skrives ut sykmelding eller ikke, sier direktør Nils Røine i Norsk Toppfotball.

Niels Røine (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Niels Røine (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Millioner til klubbene
De tre første månedene i år betalte NAV ut 3, 9 millioner kroner til klubbene i de to øverste divisjonene. Det er nesten dobbelt så mye som samme periode i fjor, da utbetalingen var på to millioner kroner.

Fortsetter utviklingen i år, må staten til sammen ut med rundt 16 millioner kroner i sykepenger i 2009. Tilsvarende sum i fjor var på 9, 4 millioner, viser tallene fra NAV.