Stoltenberg, Halvorsen, Navarsete
Stoltenberg, Halvorsen, Navarsete

Mot store endringer i regjeringen

De tunge statsrådene blir sittende. Ellers kan det meste skje.

Det norske folket ga den rødgrønne regjeringen mandat til å styre i fire nye år. Men regjeringen slik den ser ut nå kommer ikke til å bestå.

– De viktigste postene, statsminister, utenriksminister, finansminister og samferdselsminister, der vil du ikke se noen forandring, tror jeg. For Navarsete må være med, Støre er selvsagt som utenriksminister, Jens er statsminister og Kristin Halvorsen fortsetter helt sikkert som finansminister. Men ut over dette kan veldig mye skje, sier Dagsavisens politiske redaktør Arne Strand til TV 2 tirsdag morgen.

Kjøttvekta rår

En viktig faktor er styrkeforholdet mellom de tre regjeringspartiene.

Arbeiderpartiet går fram 2,8 prosentpoeng i forhold til forrige stortingsvalg og blir en enda mer dominerende faktor i regjeringen.

SV gjør det elendig og ender opp marginalt mindre enn Senterpartiet. De får henholdsvis 6,1 og 6,2 prosents oppslutning.

– Dette vil selvsagt påvirke de påfølgende regjeringsforhandlingene. Det er vel ikke rimelig å tro at SV skal ha en statsråd mer enn Senterpartiet, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til TV 2.

Les også: Jens er valgets seierherre

Venter på forhandlingene

Senterpartiets nestleder Lars Peder Brekk nøyer seg tirsdag med å si at Senterpartiet har en ambisjon om å prege arbeidet når et nytt regjeringsgrunnlag skal bygges.

– Er det naturlig at SV fortsatt skal ha en statsråd mer i regjeringen?

– Jeg skal ikke ikke foregripe den diskusjonen foerløpig. Vi er opptatt av å jobbe for Senterpartiets saker, så det vil være vårt utgangspunkt for forhandlingene, sier Brekk til TV 2 Nyhetskanalen tirsdag morgen.

Se video:

339008

Ett departement mindre

Ifølge VG går en skisse ut på at Fornyings- og administrasjonsdepartementet legges ned og at SV-statsråden Heidi Grande Røys dermed ofres.

Avisen skriver videre at Sps oljeminister Terje Riis-Johansen kan bli skiftet ut. Sp-folk som er aktuelle i en regjeringskabal skal være Marit Arnstad, Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe.

Tre spørsmål kommer til å bli vanskelige under regjeringsforhandlingene. Partiene har til dels svært ulike syn på oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, krigen i Afghanistan og asylpolitikken.

Dagsavisens Arne Strand kommenterte valgresultatet på TV 2 tirsdag.
Dagsavisens Arne Strand kommenterte valgresultatet på TV 2 tirsdag.

– Når det gjelder oljeboring i nord, er det helt utenkelig at SV kan fortsette i regjering hvis Ap havner på at de skal gå for en forsiktig utbygging der. Da blir Kristin Halvorsen eventuelt nødt til å gå ut av regjeringen, sier TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen.

Umulig kompromiss

Arne Strand mener SV må velge noen saker å slåss for, og at oljeboring i nord vil være en slik sak.

– Hvis SV gir opp dette etter alt de har sagt gjennom hele valgkampen, så har ikke partiet troverdighet igjen, fastslår Strand.

Sjekk valgresultatet her.