navar444 (Foto: Erlend Aas/SCANPIX)
navar444 (Foto: Erlend Aas/SCANPIX)

Nye milliarder til kommunene

Kommunene får 8 milliarder i økte inntekter neste år. Det er to milliarder kroner mer enn landets ordførere fikk signal om før sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landets kommuner får en økning i inntektene sine på åtte milliarder kroner over statsbudsjettet neste år.

Det opplyser Sp-leder Liv Signe Navarsete overfor TV 2 Nyhetene.

Halvparten frie midler

Rundt halvparten av dette er frie midler, penger kommunene kan disponere fritt.

– Det at kommunene får styrket sin økonomi er en forutsetning for en bedre eldreomsorg med god kvalitet og kvalifiserte omsorgsarbeidere og en bedre skole med flere lærere. Det blir ikke noe av dette om ikke kommunene får mer penger og økte rammer til å ansette flere folk, sier Senterparti-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete til TV 2 Nyhetene.

Dette er to milliarder kroner mer enn det kommunene ble forespeilet i kommuneøkonomiproposisjonen som regjeringen la fram før sommeren.

Øremerkede midler

Økningen fra før sommeren er i sin helhet øremerkede midler til blant annet omsorg, skole og barnehager.

I tillegg ligger det inne midler til så smått å starte samhandlingsreformen i helsevesenet. Det er en reform hvor kommunene skal være med å betale for sykehusopphold for sine innbyggere. De skal få overført midler til dette fra staten, midler de kan bruke til andre formål, hvis kommunene klarer å drive så effektivt forebyggingsarbeid, at færre innbyggere trenger sykehusbehandling.

- Gammelt nytt

Høyre-leder Erna Solberg er ikke imponert over regjeringens kommunesatsing.

- Dette er gammelt nytt. Det er ikke mer i frie inntekter enn det Stortinget var enige om i vår. Og økningen i de øremerkede midlene tilsvarer kun regningen for Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsens allerede utsolgte valgløfter om eldre og skolefritidstimer, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2 Nyhetene.

Senterparti-lederen fyrer seg opp mot Høyre.

- Vi går ikke til valg på skattelette, men på en sterk satsing på flere lærere i skolen, på bedre eldreomsorg og ikke en ny sulteforing av kommunene og kutt og elendighet som folk husker veldig godt fra Erna Solbergs tid som kommunalminister.

- Dette viser bare at navarsete er i ferd med å få panikk over utviklingen til de rødgrønne, svarer Solberg.

338556

Frp-ordfører lar seg ikke imponere

Ullensaker-ordfører Harald Espelund (Frp) lar seg heller ikke imponere når han får vite hvor mye penger som ligger til kommunene i statsbudsjettet, som presenteres 13. oktober.

– Dette er som forventet. Kommune-Norge trenger disse midlene. Men for at det skal skinne av eldreomsorgen, som statsministeren sier, må han nok inn med mer penger, sier Espelund.

Inntektsøkningen til kommunene betyr at Aps ordfører i Skedsmo får omtrent 40 millioner kroner mer å rutte med neste år. Hun er mer begeistret enn sin kollega noen mil lenger nord.

– Vi har det trangt. Dette betyr at det blir litt mindre trangt. Vi vil bruke disse midlene på eldreomsorg og tilbud til psykisk utviklingshemmede, sier hun.