Tre politimenn holder vakt utenfor Trandum Asylmottak hvor aksjonister hindret hjemsendelse av to afghanske flyktninger i 2006.  (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Tre politimenn holder vakt utenfor Trandum Asylmottak hvor aksjonister hindret hjemsendelse av to afghanske flyktninger i 2006. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

800 kriminelle kastet ut av Norge

Flest av dem sendt hjem til Romania, Somalia og Nigeria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt 2.600 er kastet ut av Norge så langt i år. Av disse er hele 800 dømt for grov kriminalitet. Romania, Somalia og Nigeria topper statistikken, viser tall fra Politiets Utlendingsenhet som TV2 har fått tilgang til.

I løpet av året vil trolig mer enn 18.000 asylsøkere finne veien til Norge. Men samtidig er det også en kraftig økning i antall personer som kastes ut.

600 flere enn i fjor

Ikke siden 2004 har uttransporteringen av personer uten lovlig opphold vært så stor. Mens det i fjor ble kastet ut mer enn 1900 personer på samme tid, er tallet 2600 i år.

- I år har vi uttransportert 2600 personer og det er langt over det vi har klart tidligere. Faktisk har vi uttransportert 600 flere i år enn det vi hadde på samme tid i fjor, sier Ingrid Wirum, sjef for Politiets Utlendingsenhet.

LES OGSÅ: 100 millioner til kampen mot kriminelle asylsøkere

Prioriterer å kaste ut kriminelle

Ifølge politiet prioriterer de å kaste ut folk som har begått alvorlig kriminalitet.

- Det vi ser så langt i år er at hovedtyngden av de personene vi uttransporterer er fra Nigeria, Somalia og Romania.

Er mange av disse også kriminelle?

- Ja, en stor del av de vi har uttransportert i år er såkalte bort- eller utviste og har begått lovbrudd. Faktisk 800 av de 2600 vi har uttransportert, sier Wirum.

Til tross for den massive asylstrømmen til Norge, mener Politiets Utlendingsenhet at de er godt rustet til å kaste ut de som ikke får opphold.

- Effektive returer er meget viktige for å beskytte asylinstituttet, og vi ser også at effektive returer er en viktig del i kriminalitetsbekjempelsen, sier PU-sjefen.