Drapstiltalte Tjostolv Moland tror ikke han kommer til å bli henrettet i Kongo, selv om han skulle blir dømt til døden. (Foto: VATN, VEKAR K./SCANPIX)
Drapstiltalte Tjostolv Moland tror ikke han kommer til å bli henrettet i Kongo, selv om han skulle blir dømt til døden. (Foto: VATN, VEKAR K./SCANPIX)

Derfor kalte han seg Mike Callan

Dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French opererte under falske navn i Kongo. Her får du historien bak Molands pseudonym.

Allerede i 2008 kalte de to nordmennene seg for Mike Callan (Tjostolv Moland) og John Hunt (Joshua French).

– Brukte aldri egne navn

Ifølge en tidligere kollega av nordmennene var de i Kongo for å starte et treningssenter for leiesoldater som skulle brukes til oppdrag på hele det afrikanske subkontinentet. De dødsdømte nordmennene benekter at de var leiesoldater på oppdrag i Kongo, men ekskollegaen står fast på sitt.

Samtidig forteller han at Moland og French aldri brukte sine virkelige navn, men pseudonymer.

– De brukte Mike Callan og John Hunt. Det var det jeg kjente de som i begynnelsen. De brukte aldri sine virkelige navn. Jeg visste at Johns navn var Joshua, men ikke før noen uker senere, forteller han til TV 2 Nyhetene.

Leiesoldaters navn

Og navnene er ikke tilfeldig valgt, ifølge ekskollegaen. For Moland og French brukte navnene til tidligere leiesoldater og militære ikon.

Mike Callan, som var Tjostolv Molands pseudonym, er en sammenslåing av to ulike leiesoldater; Mike Hoare og Costas Georgiou, som brukte kallenavnet Colonel Tony Callan.

Både Hoare og Georgiou var kjent som beintøffe leiesoldater i Kongo og Angola.

Styrte med jernhånd

Hoare er antagelig den mest berømte leiesoldaten i moderne historie og har vært inspirasjonskilden for flere filmer og bøker. Etter andre verdenskrig bosatte han seg i Sør-Afrika hvor han blant annet arrangerte safari-turer. I 1961 startet han sin karriere som leiesoldat i Afrika.

Han ledet troppen sin med jernhånd. Da en av soldatene hans ble dømt for voldtekt og drap på en ung kvinne, sørget han for at storetærne hans ble kappet av.

Mislykket kuppforsøk

Mest kjent er han for det mislykkede kuppforsøket i Seychellene i 1981. Sammen med 53 soldater tok han seg inn i landet for å styrte regjeringen, men ble oppdaget allerede på flyplassen. Et gisseldrama fulgte, men Hoare og hans menn måtte til slutt gi opp for militærstyrkene. Han klarte imidlertid å rømme landet, men ble senere dømt til ti års fengsel for kuppforsøket. I retten ble han beskrevet som en «skruppelløs mann med et lemfeldig forhold til sannheten».

Selv glorifiserte han leiesoldatyrket.

Kampvillig

Georgiou var del av en geriljagruppe i Angola på 1970-tallet. Troppen var liten, men klarte likevel å markere seg da den gikk til angrep på en militærkolonne. 60 soldater ble drept og fire tanks og fire rakett-biler ble tilintetgjort.

Men trass i deres innbitte kampvilje endte deres jungeleventyr med fiasko. Av mangel på mat gikk gruppen til raid i små landsbyer, på jakt etter proviant og andre ting de kunne ha bruk for. De som gjorde motstand ble truet på livet.

Massedrap

I 1976 ble Georgiou sammen med fire andre dømt til døden for masseslakten av 14 av hans menn som forsøkte å desertere i en lastebil. Mennene hadde avfyrt skudd mot en av deres egne kjøretøy og flyktet av frykt for represalier. Det endte med døden for alle 14.

I tillegg var Georgiou beskyldt for drap og tortur av angolske sivile. Han ble henrettet 10. juli 1976.

Opphavet til Joshua Frenchs alias John Hunt er imidlertid ukjent, men en mulig kandidat er den engelske krigshelten John Hunt, som etter andre verdenskrig ledet en ekspedisjon opp Mount Everest.