Ble drept mens de sov: Ragna Elida Christensen (61), Linda Anett Hansen (35) og Ole Roger Olsen (44).
Ble drept mens de sov: Ragna Elida Christensen (61), Linda Anett Hansen (35) og Ole Roger Olsen (44).

Trippeldrapsmann dømt til lovens strengeste straff

- Ingen formildende omstendigheter, mener retten. Drapsmannen anket på stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 39 år gamle mannen som sto tiltalt for å ha tatt livet av å ha drept Ragna Elida Christensen (61), Linda Anett Hansen (35) og Ole Roger Olsen (44) i Tromsø i mars, ble fredag dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år. Mannen anket på stedet

- Jeg var psykotisk.

Retten viste til at de drapene var særdeles rått utført, og at det er fare forgjentagelse.

- Tiltalte har problemer med å realitetsorientere seg, og det finnes ingen formildende omstendigheter, og vilkår for forvaring er til stede, heter det i dommen.

Forsvarer Christian Wiig hadde bedt om at hans klient dømmes til tvungen psykisk behandling. Aktor Ole B. Sæverud hadde krevd lovens strengeste straff, 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Erkjenner å ha drept

Det var enighet om selve handlingen, og tiltalte har erkjent stå bak drapene. Retten måtte ta stilling til hvorvidt tilalte var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Under domsavsigelsen refererte dommer Unni Sandbukt kort om selve handlingen og pågripelsen i mars. Dommeren viste til tiltaltes rushistorie og hans sykdomshsitorie hvor det er dokumentert at hasjbruk har ført til psykose, og at tiltalte brukte hasj rett før han utførte drapene. Retten tror ikke på tiltaltes forklaring om at han ikke hadde brukt hasj.

- Retten støtter seg til de sakkyndige som mener tiltalte har en psykotisk grunnlidelse. Hasjbruk utløste psykose. Dermed var han strafferettslig tilregnelig, sa dommer Sandbukt da dommen ble forkynt.

I tillegg til forvaringsdommen, ble mannen dømt til å betale en rekke erstatningsbeløp.

Foreldrene til Linda Anett Hansen ble tilkjent en oppreising på 200.000 kr hver. Det samme ble Ole Roger Olsens far. Ragna Elida Christensens sønn (bror til Ole Roger Olsen) får 200.000 kr i oppreising, og i tillegg 110.000 i erstatning. Ole Roger Olsens to sønner får 250.000 hver i oppreising, og i tillegg 75.000 og 150.000 i aldersbestemt erstatning.

LES OGSÅ: Aktor antyder fire drap

Stemmer i hodet

Natt til 22. mars i år tildelte 39-åringen sine ofre med 44 knivstikk. Den tiltalte har forklart at han hørte stemmer i hodet som befalte ham å drepe.

– Jeg svarte «greit, jeg tar på meg oppdraget», har 39-åringen forklart.

Mannen sparket inn døren som skilte hybelleiligheten han leide og boligen hvor ofrene lå og sov.

– Jeg husker jeg sto i toppen av trappa. De kom imot meg, og jeg hugde dem ned.

LES OGSÅ: Trippeldrapstiltalt: – Fikk i oppdrag å drepe

Psykose

Den tiltalte 39-åringen erklærte seg ikke skyldig i tiltalen da rettssaken startet og hevder han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

– Han mener vel selv at han var psykotisk, sinnssyk i gjerningsøyeblikket, og det har også de oppnevnte psykiatere kommet fram til, sa en av mannens advokater, Christian Wiig til TV 2 før dommen falt.

– Det kompliserer bildet at det dreier seg om en psykose i medisinsk og ikke juridisk forstand. Hvis man ikke er psykotisk i juridisk forstand, så fritar det ikke for straff, forklarte advokaten.

Aktoratet mener drapene ble begått i hasjrus eller i en psykose utløst av hasjrøyking. Det var knyttet stor spenning til i hvilken grad aktoratet vil ta hensyn til den påståtte psykosen i dommen.