slankepille alli
slankepille alli

Slankepillesalget stuper

Ferske tall viser at salget av reseptfritt slankemiddel er halvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Salgstall for august måned fra Apotekforeningen tyder på at nordmenn har gått lei av slankepillen Alli.

I løpet av de fire månedene Norges første reseptfrie legemiddel mot fedme har vært i salg, er antall kjøpere nå halvert.

Slankepillen Alli var svært populær blant nordmenn i vår og sommer. Men nå har interessen dabbet av.

Tallene fra Apotekforeningen viser en klar tilbakegang i salget, med så vidt over 10.000 solgte pakninger. Til sammenligning ble hele 18.000 pakninger solgt i mai.

LES OGSÅ: Her kjøpes det mest slankepiller

Flere årsaker til nedgangen

Fagdirektør i Apotekforeningen, Anne Elisabeth Smedstad, skriver i en kommentar til TV 2 at de mener det kan være flere årsaker til denne utviklingen.

– Nyhetens interesse kan nok forklare de høye salgstallene da Alli ble introdusert. I tillegg er det vanligvis mye oppmerksomhet rundt kropp og slanking de første sommermånedene. Dette fokuset er nok mye borte når vi kommer til august, forklarer Smedstad.

Men en annen viktig årsak kan være negative oppslag om mulige alvorlige bivirkninger av slankepillen.

Granskes i USA og Europa

Tv2nyhetene.no meldte i august at Alli skal granskes av legemiddelmyndighetene i USA etter rapporter om alvorlige leverskader hos brukerne.

Virkestoffet i slankemiddelet er orlistat som skal hindre fettopptak i tarmen. Rapportene til amerikanske myndighetener dreide seg om 32 rapporter om alvorlig leverskade i løpet av en tiårs periode, inkludert seks tilfeller av leversvikt hos pasienter som har brukt orlistat.

Dette fikk også europeiske myndigheter til å reagere og sette i gang ny granskning.

Produsenten: – Forventet nedgang

– Dette er helt forventet nedgang siden forbrukerne har skiftet fokus etter sommersesongen, sier salgssjef Gry Gjelsvik hos produsenten av Alli, GlaxoSmithkline.

Hun tror ikke granskningen av produktet i USA har hatt mye å si.

– Vi vet ikke om det har hatt noen innvirkning. Men det er bra at legemiddelmyndighetene ettergår dette. Uansett så har vi ikke fått noen rapporter der det er dokumentert noen årsaksammenheng mellom Alli og slike skader, sier Gjelsvik til TV 2.