Ble drept mens de sov: Ragna Elida Christensen (61), Linda Anett Hansen (35) og Ole Roger Olsen (44).
Ble drept mens de sov: Ragna Elida Christensen (61), Linda Anett Hansen (35) og Ole Roger Olsen (44).

Trippeldrapsmannen får dommen

Klokken 14 faller dommen mot mannen som står bak trippeldrapet i Tromsø i mars. Han risikerer 21 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 14 fredag faller dommen i Nord-Troms tingrett mot den 39 år gamle mannen som drepte Linda Anett Hansen (35), hennes samboer Ole-Roger Olsen (44) og Olsens mor Ragna Elida Christensen (61) med kniv i Tromsø.

Den tiltalte er på plass i Nord-Troms tingrett. Dommer Unni Sandbukt sier at hun vil bruke en time på å forkynne dommen etter trippeldrapet. Ved tiltaltes side sitter forsvarer Christian Wiig, som har bedt om at hans klient dømmes til tvungen psykisk behandling. Aktor Ola A. Sæverud har krevd lovens strengeste straff, 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Erkjenner å ha drept

Det er enighet om selve handlingen, og tiltalte har erkjent å ha drept de tre. Retten skal ta stilling til hvorvidt tilalte var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Under domsavsigelsen refererte dommer Sanbukt kort om selve handlingen og pågripelsen i mars. Dommeren viste til tiltaltes rushistorie og hans sykdomshsitorie hvor det er dokumentert at hasjbruk har ført til psykose, og at tiltalte brukte hasj rett før han utførte drapene. Retten tror ikke på tiltaltes forklaring om at han ikke hadde brukt hasj.

Stemmer i hodet

Natt til 22. mars i år tildelte 39-åringen sine ofre hele 44 knivstikk. Den tiltalte har forklart at han hørte stemmer i hodet som befalte ham å drepe.

– Jeg svarte «greit, jeg tar på meg oppdraget», har 39-åringen forklart.

Mannen sparket inn døren som skilte hybelleigheten han leide og boligen hvor ofrene lå og sov.

– Jeg husker jeg sto i toppen av trappa. De kom imot meg, og jeg hugde dem ned, har mannen forklart.

Psykose

Den tiltalte 39-åringen erklærte seg ikke skyldig i tiltalen da rettssaken startet og hevder han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

– Han mener vel selv at han var psykotisk, sinnssyk i gjerningsøyeblikket, og det har også de oppnevnte psykiatere kommet fram til, sier en av mannens advokater, Christian Wiig til TV 2.

– Det kompliserer bildet at det dreier seg om en psykose i medisinsk og ikke juridisk forstand. Hvis man ikke er psykotisk i juridisk forstand, så fritar det ikke for straff, forklarer advokaten.

Aktoratet mener drapene ble begått i hasjrus eller i en psykose utløst av hasjrøyking. Det er knyttet stor spenning til i hvilken grad aktoratet vil ta hensyn til den påståtte psykosen i dommen.

(©NTB/TV 2)