TERRORTRUSSEL: Terrorfaren mot Danmark er økende, mener landets etteretningssjef. I 2007 ble en taxisjåfør arrestert i København, mistenkt for å foreberede en terroraksjon i den danske hovedstaden.  (Foto: LINDA HENRIKSEN/AFP)
TERRORTRUSSEL: Terrorfaren mot Danmark er økende, mener landets etteretningssjef. I 2007 ble en taxisjåfør arrestert i København, mistenkt for å foreberede en terroraksjon i den danske hovedstaden. (Foto: LINDA HENRIKSEN/AFP)

Økende terrortrussel mot Danmark

Danmark har nå like stor fare for terrorangrep som USA og Israel, sier landets PET-sjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er etterdønningene av karikaturtegningene av Muhammed som er grunnen til den økte terrorfaren som nå er oppe i samme omfang som USA og Israel, skriver Berlingske Tidende.

Truslene blir stadig mer alvorlige. Det mener lederen av Politiets Efteretningstjeneste i Danmark, Jakob Scharf.

Muhammed-tegningene

Det er i dag åtte år siden terrorangrepene 11. september 2001 mot tvillingtårnene World Trade Center i New York.

Hendelsen i 2001 førte til et vendepunkt i flere lands kamp mot terror. Danmark er ikke noe unntak.

Spesielt etter at den danske avisen Jyllands-Posten for en tid tilbake publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed, har trusselen økt mot det nordiske landet.

Dette er en sak som førte til bråk og sinne mot Danmark i hele den muslimske verden.

Mer alvorlige trusler

– Til gjengjeld er truslene av en alvorligere karakter. Flere terrorgrupper søker tettere til al-Qaida, og samtidig har al-Qaidas ledelse sendt et klart budskap om at det skal fokuseres kraftig på Danmark som potensielt mål. Dette budskapet går ikke kun til militante islamister i Danmark, men i hele verden, sier PET-sjef Jakob Scharf til Berlingske.dk.

Etterretningssjefen påpeker at Danmark nå blir omtalt som hovedfienden sammen med USA og Israel.

Propagandakampanje fra al-Qaida

Avdelingsleder Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt i Norge sier til den danske avisen at han er overrasket hvor lenge oppmerksomheten rundt Danmark har vart etter publiseringen av Muhammed-tegningene.

– Karikaturtegningene har løftet Danmark opp på al-Qaidas liste over prioriterte fiender, og man har sett en hel propagandakampanje fra al-Qaida med fokus på tegningene, sier Lia til Berlingske Tidende.