En soldat om bord den norske fregatten KNM Fritjof Nansen holder vakt mens skipet venter på å seile gjennom Suezkanalen. (Foto: Aage Aune/TV 2)
En soldat om bord den norske fregatten KNM Fritjof Nansen holder vakt mens skipet venter på å seile gjennom Suezkanalen. (Foto: Aage Aune/TV 2)

Norge leder FNs piratgruppe

Norge overtar ledelsen av en FN-gruppe som jobber med tiltak mot piratvirksomheten utenfor Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under et møte i kontaktgruppen i New York torsdag ble det vedtatt at Norge overtar formannskapet fram til neste møte, som skal holdes i januar.

Arbeidet dreier seg blant annet om muligheten for å opprette en egen domstol som kan straffeforfølge piratene, opplyser spesialråd Carl P. Salicath i Utenriksdepartementet.

Ulike syn

Landene i gruppen er imidlertid delt i synet på om en slik domstol vil være et godt tiltak, skriver Aftenposten.

Mens Nederland ønsker seg et tribunal etter modell fra krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia, mener andre at dette blir en dyr løsning på et problem som forhåpentligvis ikke vil vare lenge.

Arbeidsgruppe for pengesporing

Tidligere har kontaktgruppen blitt enig om å opprette et fond for å støtte Kenya, Seychellene og flere andre land i regionen, slik at de kan stille antatte pirater for retten.

Et annet spørsmål som skal utredes, dreier seg om løsepengene de somaliske piratene får for skipene de kaprer. USA har invitert andre land til å delta i en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan en kan spore opp pengene. (©NTB)