Solgte barn under borgerkrigen i Guatemala

Regjeringsstyrkene i Guatemala kan ha solgt flere tusen barn i utlandet i løpet av årene landet var herjet av borgerkrig.

Barna ble i mange tilfeller tatt hånd om etter at foreldrene var drept av soldater eller politi, heter det i en ny rapport fra regjeringen i Guatemala. Deretter skal de ha blitt overlatt til statlige barnehjem og solgt til adoptivforeldre i USA og Europa.

Minst 333 barn led denne skjebnen, ifølge rapporten, som anslår at det virkelige tallet trolig er langt høyere. Til sammen kan flere tusen guatemalske barn ha blitt sendt utenlands uten foreldrenes samtykke.

- Noen av folkene som var involvert i organiseringen av disse adopsjonene, gjorde prosessen til en svært lukrativ forretning for seg selv, sier Marco Tulio Alvarez, forfatter av rapporten og direktør for regjeringsarkivene i Guatemala.

Da borgerkrigen tok slutt i 1996, var Guatemala den nest største kilden til adoptivbarn i verden, etter Kina. I dag blir færre barn adoptert bort, etter at myndighetene strammet inn regelverket i 2007. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2