Mathias Bentehaugen fikk inkassokrav i posten (Foto: TV 2)
Mathias Bentehaugen fikk inkassokrav i posten (Foto: TV 2)

Mathias (12) fikk inkassokrav på 80.000 kroner

Gutten ble behandlet i USA, men fikk kjemperegning fra staten på kjøpet. Helseministeren synes det høres merkelig ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12 år gamle Mathias Bentehaugen måtte opereres i USA for familiens egne penger fordi han ikke fikk hjelpen han trengte i Norge. Familien gikk til sak for å få utgiftene dekket, men tapte. Staten svarte med å sende et inkassovarsel på 80.000 kroner til 12-åringen.

Ble skremt av brevet

Som femåring kunne ikke Mathias snakke, på grunn av en medfødt ganespalte. Sykdommen gjør at han tåler stress dårlig.

– Jeg ble livredd. Jeg fikk lavt blodtrykk , svettet og ble kvalm. Hjertet mitt slo hardt, sier 12-åringen om den skremmende opplevelsen det var å åpne brevet han fant i postkassen lørdag.

«Statens innkrevingssentral SI har ikke mottatt dekning for overnevnte krav (...). Det kan også tas utleggspant i fast eiendom, bankkonti eller andre formuesgoder», sto det blant annet i brevet.

Skyhøye utgifter

Oppholdet i USA ble kostbart for familien.

– Det kom på rundt 100.000 totalt, med reise, opphold og behandling. I tillegg har vi betalt advokatutgifter som overskygger alt annet, sier faren til Mathias, Robert Bentehaugen til TV 2 Nyhetene.

Saken endte i retten, der familien tapte to ganger. Nå blir 12-åringen krevet for Statens saksomkostninger. Det er penger Mathias ikke har.

- Det føles som en straffereaksjon. Vi har påpekt mangler og feil i behandlingen av den gruppen Mathias tilhører, sier faren.

Redd for å miste huset

Siden Mathias ble operert har Staten dekket utgiftene til minst tre tilsvarende operasjoner. Alt Mathias har fått er et inkassobrev. Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har familien ikke hørt noe fra, til tross for flere brev til ham personlig.

– Jeg har fortsatt ikke hørt noe fra Bjarne Håkon Hanssen. Det er tydelig at de bare vil svare når de har noe positivt å komme med. Han vil ikke ha navnet sitt på dette, sier Robert Bentehaugen.

Familien har bare ett ønske til helseministeren:

– At de ikke må ta huset likevel og at vi ikke må betale. Det hadde vært bra.

Avviser forskjellsbehandling

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har ikke villet gå inn i saken til tross for flere brev fra familien Bentehaugen.

Forgjengeren Sylvia Brustad engasjerte seg derimot personlig. I 2006 ville hun gjøre sitt for å hindre forskjellsbehandling av pasienter med skjult ganespalte.

Men Hanssen avviser at Mathias er blitt forskjellsbehandlet.

– Det er ikke forskjellsbehandling. Det kan være andre med tilsvarende problemer hvor man medisinsk mener at en pasient bør reise til utlandet for operasjon. Men det er ikke en politisk vurdering, det er medisinere som vurderer det og vi har klageorgan for dette. Vi politikere kan ikke gripe inn i det, sier Hanssen.

Viser til loven

Inkassokrav til mindreårige som Mathias synes Hansen er merkelig.

– Det høres veldig merkelig ut, men det er klart at når man går til sak mot staten så er det jo sånn at man risikerer å dekke saksomkostninger hvis man taper, sier Hanssen.

Takket være Mathias og hans historie har myndighetene opprettet et referansesenter for ganespalte på Rikshospitalet.

Likevel vil ikke staten dekke utgiftene til Mathias.

– Vi har en lov i Norge som sier at du kan ikke bare reise utenlands og sende regningen til staten. Sånn er loven og det må man respektere, sier Hanssen til TV 2.