Edvald Boasson Hagen  (Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS)
Edvald Boasson Hagen (Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS)

Kaggestad tror Team Sky er perfekt for Edvald

TV 2 Sportens sykkelekspert tar for seg det nye «norske» storlaget.

Team Sky blir mest britisk, men med tre nordmenn blir det tross alt litt norsk også.

TV 2 Sportens sykkelekspert, Johan Kaggestad, er meget positiv det britiske laget, og tror Edvald Boasson Hagen har gjort et meget klokt valg.

- Det er et veldig bra valg. Team Sky er bygget på fundamentet som er skapt rundt britisk sykling, altså den organisasjonen som klarte 14 olympiske medaljer i Beijing.

- Det er det samme støtteapparatet som står bak dette profflaget. Det blir toppen av en pyramide, så han kommer til å få et støtteapparat som noen andre profflag neppe kan matche, sier Kaggestad til TV 2 Sporten.

Les også: Arvesen får en sentral rolle i Team Sky
Les også: Edvalds nye lag får antidoping-skryt
Les også: Norsk trio endelig klar for Sky
Les også: Boasson Hagen: - Jeg har lyst til å prøve noe nytt

- Får en mer markert kapteinsrolle
Supertalentet forlater det laget som har vunnet mest de to siste sesongene. Kaggestad tror det er flere grunner til det.

- Han får et lag som er helt topp når det gjelder moderne idrettsutvikling, og så han har en mulighet til å utvikle seg som idrettsutøver. Det må være hovedgrunnen, og så får han jo en mer markert kapteinsrolle enn han hadde i Team Columbia, selv om han ikke blir kaptein i Tour de France. Han er ikke god nok til å hevde seg i Tour de France ennå, sier Kaggestad.

Han tror også at det blir godt for Boasson Hagen å få Kurt Asle Arvesen med på laget.

- Jeg tror han kan få masse ut av Kurt. Da får han en nordmann som ikke er ego, som kan alt i bransjen, som har lykkes med etappeseiere i Tour de France og Giro d’Italia og er verdensmester for U23 på fellesstart. Kurt kan bransjen, han vil styre Edvald på en suveren måte sammen med sportsdirektør Scott Sunderland. Det er et kjempeteam, sier Kaggestad.

«Road captain» Arvesen
Han er sikker på at Arvesen vil få en rolle som ligner den han har hatt i Team Saxo Bank, og at det er klokt av ham å gå til Team Sky.

- Jeg tror det er smart av Kurt. Jeg tror han har godt av litt nye impulser, og så er han jo veldig god venn med Scott Sunderland, de har til og med syklet sammen. Scott Sunderland har stor respekt for Kurt Asle som idrettsutøver, og Kurt Asle vil etter min mening få den samme rollen på det laget som han hadde i Saxo Bank.

- Han blir «road captain» slik jeg ser det, og sjansen hans for å kjøre Tour de France er vesentlig større i Team Sky enn i Saxo Bank, sier Kaggestad.

Han tror også det er flott for Lars Petter Nordhaugs utvikling at han går til Team Sky, men han tror ikke lagets tredje nordmann får kjøre Tour de France allerede til sommeren.

- Det er en flott og naturlig utvikling for Lars Petter, som er en ærlig og redelig rytter. Han kanskje få kjøre Giro d’Italia, men jeg tror ikke han får kjøre Tour de France. Jeg tror det er helt utopisk at et britisk lag kommer til å kjøre med tre nordmenn i Tour de France. Det tror jeg ikke kommer til å skje, men nå skal han gradvis matche seg i en høyre liga, og det tar gjerne to-tre år før du blir virkelig god i en høyre liga, sier Kaggestad.

- Kan hevde seg i alle klassikerne
Han tror ikke Team Sky per i dag kan hevde seg i de store etapperittene. Det store spørsmålet foran den første sesongen til laget er ganske enkelt: Hva slags lag blir Team Sky?

- Det er jeg også litt spent på. De har samlet sammen en veldig bra gjeng med ryttere, men hvis vi tenker på de tre store Tourene så mangler de en skikkelig god sammenlagtrytter. Det kan godt hende at de skaffer seg det. Per i dag er det svensken Thomas Lövkvist, som kommer fra samme lag som Edvald, den som vil kjøre best i et etapperitt. Men han har ennå ikke bevist at han holder mer enn i 15-16 dager av et treukersritt. Der er de per i dag for dårlig forspent, sier Kaggestad.

- Hvilke ritt kan Team Sky hevde seg i?

- Alle klassikerne. Helt klart. Det er per i dag i dag et klassikerlag, og så er det disse korte etapperittene. Tirreno-Adriatico ser jeg som et ritt Thomas Lövkvist eller Edvald Boasson Hagen kan vinne neste år, sier Kaggestad.

- Et meget spennende og ungt lag
TV 2 Sportens sykkelekspert har følgende å si om de kommende lagkameratene til de tre norske rytterne:

- De har samlet sammen en gjeng med spenstige briter på det laget, sammen med Augustyn fra Sør-Afrika og Lövkvist. Det blir et meget spennende og ungt lag, som styres av denne meget sterke personligheten Dave Brailsford, for det er han som kommer til å styre Scott Sunderland. Dette er også en del av prestisjeprosjektet til OL i London i 2012.

- Dette laget skal ha mange ryttere som skal delta på sine nasjonslag, og laget skal også være med på å trimme de beste britiske rytterne til å lykkes i 2012, påpeker Kaggestad.

Han er strålende fornøyd med den utviklingen norsk sykkelsport har hatt de seneste årene.

- Det er så morsomt. Det er jo den utviklingen. Det er en eksponentialkurve, altså den akselererer. Det er bare å kjøre strandpromenaden inn til Aker Brygge hver morgen, så ser du at det er det rene Tour de France som foregår der. Jeg var på Rena i forbindelse Birkebeinerrittet, og det kryr. Folk snakker sykkel, og de sykler. Sykkel er i dag Norges viktigste mosjonsaktivitet, sier Kaggestad.