stoltenberg 2
stoltenberg 2
jens_bug (Foto: TV 2)
jens_bug (Foto: TV 2)

Stoltenberg i stolen hos Pål T.

Statsministeren får muligheten til å forklare hvorfor han fortjener fire nye år i regjering under partilederutspørringen på TV 2 kl. 22.30.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgkampen går mot slutten, og partilederne farter fra debattprogram til debattprogram for å få sitt budskap ut til velgerne. Statsministeren er intet unntak.

Onsdag møtte han både Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen til duell under «Din Neste Statsminister» på TV 2.

I kveld møtte Jens Stoltenberg Pål T. Jørgensen under partilederutspørringen.

Se hele partilederutspørringen i videovinduet over artikkelen

Hard konkurranse fra Solberg

De siste fire årene har Jens Stoltenberg styrt den rødgrønne regjeringen bestående av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Også denne gang gikk de til valg med mål om å fortsette i fire år til.

På meningsmålingene de siste ukene har utviklingen ikke gått slik de rødgrønne hadde håpet på. Den siste meningsmålingen TNS Gallup gjennomførte for TV 2 viser at opposisjonspartiene ligger an til å få flertall med 89 mandater, mens regjeringspartiene får 79 mandater.

Spesielt Høyre har gått kraftig frem på meningsmålingene, og Erna Solberg har den siste uken blitt annonsert som Stoltenbergs største utfordrer til statsministerjobben.

Se hvordan ditt parti ligger an på meningsmålingene på TV 2s partibarometer

- Arbeid til alle

«Arbeid til alle» er Arbeiderpartiets viktigste sak, og har alltid vært det. Helse og eldreomsorg er en annen av partiets fanesaker. Arbeiderpartiet mener det er viktig at alle har den samme retten til god helsehjelp. De mener dette må forvaltes av det offentlige og at det skal finansieres av «felleskassa», som er skatter og avgifter nordmenn betaler inn gjennom et langt arbeidsliv.

Stoltenberg har gjentatte ganger sagt at han ikke vil gi noe skattelette «før det skinner av eldreomsorgen».

Partiet er opptatt av miljø- og klimapolitikk, men kom imidlertid dårlig ut i «World Wide Fund for Nature» sin miljøtest.

Usikker på hvilket parti du skal stemme på? Ta Partitesten her

Størst siden 1927

Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887. Siden 1927 har de vært Norges største parti, og partiet har hatt regjeringsmakt i store deler av tiden etter andre verdenskrig.

Jens Stoltenberg har gått gradene i Arbeiderpartiet og var fra 1985 til 1989 leder av Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). Fra 2002 har han vært partileder.

Ved stortingsvalget i 2005 fikk partiet en oppslutning på 32,7 prosent som ga 61 representanter. De dannet da regjering sammen med SV og Senterpartiet.

Det var første gang siden samlingsregjeringen rett etter andre verdenskrig at Arbeiderpartiet dannet regjering sammen med andre partier.

Les også: Arbeiderpartiets historie i tekst og bilder