dung tran_680 (Foto: POLITIET, © JFE)
dung tran_680 (Foto: POLITIET, © JFE)

Dung Tran Larsen-saken er henlagt

Riksadvokaten har henlagt forsvinningssaken i Bergen. Over to år etter at 22-åringen forsvant fra sitt hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Saken er henlagt etter bevisets stilling, sier førstestatsadvokat Walter Wangberg ved statsadvokatembetet i Hordaland til VG Nett.

Dette medfører også at drapssiktelsen mot Dung Tran Larsens, ektemann, svigerfar, svigermor og svoger blir frafalt.

Ser på forsvinningen som en kriminell handling

Ifølge ektemannen skal Dung Tran Larsen (22) ha forsvunnet fra familiens hjem i Krabbedalen i Bergen 14. juli 2007. Først seks dager senere meldte ektemannen henne savnet.

Bare en måned i forveien fødte kvinnen en datter på Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus. Dung og ektemannen har to barn sammen som sistnevnte nå har ansvaret for.

Siden forsvinningen har det vært utført en rekke søk for å finne den savnede kvinnen. Wangberg sier at de fortsatt ser på forsvinningen som en kriminell handling. Siste sikre observasjon av Dung ble gjort på et kjøpesenteret Sartor senter på Sotra utenfor Bergen 23. juni, fem dager etter hun hadde født datteren.

Ektemannen er ikke fornøyd

Dung kommer opprinnelig fra Vietnam, og flyttet inn i ektemannens bolig i Krabbedalen da de giftet seg. En drøy måned etter forsvinningen ble Dungs ektemann, svoger, svigermor og svigerfar pågrepet i deres felles hjem i Krabbedalen. De ble alle siktet for forsettlig drap eller frihetsberøvelse. Svigerfamilien har hele tiden hevdet at de ikke har noe med forsvinningen å gjøre og at Dung har forsvunnet av fri vilje.

Dungs svoger og svigerfar ble løslatt den påfølgende måneden, mens ektemannen og svigermoren satt fengslet til 21. november.

Ektemannens forsvarer Frode Skogvold ble orientert om henleggelsen via pressen torsdag ettermiddag.

– Min klient er ikke fornøyd med at saken ble henlagt på bevisets stilling. Han hadde håpet saken ble henlagt som intet straffbart forhold. Vi må sette oss ned å se hva vi kan gjøre med det. Han vurderer å påklage avgjørelsen sier ektemannens forsvarer, Frode Skogvold til tv2nyhetene.no

Omfattende søk og etterforskning

I tiden etter forsvinningen kom Dung Tran Larsens foreldre fra Vietnam til Norge for å følge letingen etter datteren. Politiet har siden sommeren 2007 satt i gang flere søk på bakgrunn av tips, men uten resultat eller funn.

Det mest omfattende søket ble gjort da søppelfyllingen i Rådalen i Bergen ble gravd opp etter mistanke om at Dungs lik kunne være skjult der.

Ektemannen hadde gjennom sin jobb tilgang til søppelfyllingen. Også svigerfamiliens hage ble gravd opp under etterforskningen. I tillegg har flere undervannsøk blitt gjennomført flere steder. Politiinspektør Tore Salvesen ved Laksevåg politistasjon har tidligere uttalt at han fortsatt har troen på å finne Dung Tran Larsen. Salvesen har ledet etterforskningen av forsvinningssaken siden starten.

Ville ikke godta en henleggelse

Tidligere har advokat Brynjar Meling gått kraftig ut mot en eventuell henleggelse av forsvinningssaken.

Meling representerer Dungs vietnamesiske familie.

– Jeg kommer aldri til å godta en henleggelse. Det er utrolig hvis påtalemyndigheten ønsker en rettsstilling, hvor det er slik at bare man kvitter seg med liket, så kvitter man seg med den rettslige forfølgningen. Det er nemlig det de signaliserer ved å henlegge denne saken, uttalte Meling til TV 2 i juni i år.

– Vi kommer ikke til å gi opp

Dungs foreldre har tidligere søkt om foreldreretten til de to barnebarna, men Dungs ektemann har i en dom i Bergen Tingrett fått tildelt fortsatt foreldrerett.

Dungs tante har idag vært i kontakt med Dungs foreldre som forteller at de opplever dette veldig urettferdig og sier at de ikke vil gi opp.

– De er veldige slitne av saken og håper myndighetene kan ta tak i det. Vi kommer ikke til å gi opp, sier tanten til TV 2.

Se intervju med førsestatsadvokat i Hordaland, Walter Wangberg:

338275