Erik K. Normann går av som administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus. (Foto: TV 2)
Erik K. Normann går av som administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus. (Foto: TV 2)

Erik Normann går av som Ahus-sjef

Den omstridte sykehusdirektøren fratrer stillingen sin etter påstander om trakassering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erik Kreyberg Normann går av som administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus etter eget ønske, opplyser sykehuset i en pressemelding.

Det nye Akershus universitetssykehus i Lørenskog ble åpnet i fjor høst, men sykehuset har i flere år slitt med store konflikter i ledelsen.

Siden 2005 har minst 18 av topplederne under direktør Erik Normann sluttet. Det har også kommet en rekke påstander om hardhendt lederstil og regelrett trakassering.

– Jeg er påvirkbar av kritikk, det er jo helt åpenbart. Men dette er en avgjørelse jeg har tatt uavhengig og på helt på selvstendig grunnlag. Dette er en totalvurdering ut fra den økonomisk krevende situasjonen sykehuset er i, de driftsutfordinger vi har og uroen som nå er i organisasjonen som delvis har med min person å gjøre. Jeg har tatt konsekvensene av det og informert om at jeg trekker meg, sier Normann til TV 2.

– Dukket ikke opp på eget møte

Etter det TV 2 Nyhetene erfarer innkalte Normann onsdag alle legene på Ahus til et møte som skulle holdes torsdag formiddag. Da møtet begynte dukket ikke Normann opp, men viseadministrerende direktør Stein Vaaler kom i stedet.

Legene fikk ikke opplyst hva som var årsak til hastemøtet, men fikk vite av Vaaler at Normann går av som direktør. Normann sier til TV 2 at han bestemte seg i går kveld for å fratre.

Etter det TV 2 kjenner til skal det være en lettet stemning blant legene på sykehuset, og avgjørelsen kom ikke som en overraskelse.

– Vår umiddelbare reaksjon var at dette var forventet. Dette er en riktig avgjørelse og det er i grunnen god stemning blant legene jeg har pratet med, sier en legen til rb.no.

– Trakasserende og helsefarlig

Styret på Akershus universitetssykehus bestemte nylig at direktøren skulle granskes etter anklagene om trakassering.

Ti av de 18 legene som har sluttet under Normanns ledelse har tidligere fortalt til VG at de sluttet på grunn av Normanns lederstil.

Tidligere kommunikasjonssjef Frode Jahren sluttet på dagen et halvt år etter at Normann kom til Ahus.

– Jeg opplevde at han var etter meg hele tida. Det var ikke mulig å finne ro eller trygghet i arbeidssituasjonen. Jeg opplevde at han var en trakasserende og helsefarlig sjef, sa han til TV 2 Nyhetene i juli i år.

– Krevende å være sjef

Selv har Normann sagt at han ikke kjenner seg igjen i anklagene som er rettet mot ham.

– Det er en beskrivelse jeg aldri har fått tidligere, og det kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg har aldri hatt noe sykefravær av betydning i ledergruppene mine, og dette kjenner meg ikke igjen i. Men det er krevende å være leder, sa Normann til TV 2 Nyhetene i juli.

Les også: – En trakasserende og helsefarlig sjef

– Uro i organisasjonen

Men han oppgir bråket på sykehuset som årsak til torsdagens oppsigelse.

– I den siste tiden har det oppstått en uro i organisasjonen som gjør endringer vanskelig. I en situasjon der endringer er helt nødvendig for nå sykehusets mål, tar jeg konsekvensene av det og velger å fratre min stilling, sier Erik Kreyberg Normann i pressemeldingen.

Styret takker Normann

Normann har imidlertid hatt bred støtte fra avdelingsledere ved sykehuset.

- Erik Normann har gjort en uvanlig stor innstats for Akershus universitetssykehus. I hans ledertid er aktivitet i pasientbehandlingen betydelig utvidet, det er gjennomført en omfattende planprosess og organisasjonsutvikling knyttet til nytt sykehus. Det er gjennomført innflytting og igangsatt drift i det nye sykehuset. Styret vil takke Normann for arbeidet, heter det i pressemeldingen.

Viseadministrerende direktør Stein Vaaler vil fungere som administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus inntil videre.