Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) står fast på løftet om å ikke øke skattene. (Foto: TV 2)
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) står fast på løftet om å ikke øke skattene. (Foto: TV 2)

Stoltenberg nekter å øke skattene

Selv om både SV, KrF og Venstre åpner for økt skatt, lover Stoltenberg å stå ved løftet om at skatten forblir uendret hvis han forsetter ved makten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var høy temperatur og hissig stemning under onsdagens statsministerduell på TV 2. Og spesielt uenige er partilederne når det kommer til skatt.

Regjeringspartneren SV er klar på at de ønsker å øke skattene for dem som tjener mest. Og sentrumspartiene KrF og Venstre åpner for blant annet økte skatter for å motvirke miljøskadelig forbruk og atferd. Statsministeren står imidlertid fast ved at skatten ikke vil bli økt dersom hans parti fortsetter ved makten de neste fire årene.

– Jeg mener bedrifter og husholdninger har krav på forutsigbarhet. Vi laget et skatteforlik, en ny skattereform i 2004. Da lovet vi å videreføre det skattenivået og det står vi ved, konstaterer statsminister Jens Stoltenberg (Ap) overfor TV 2.

– Økt skatt går ut over velferd

Statsministeren går hardt ut mot Høyre og Fremskrittspartiets skattelettelser.

– Hvis de bruker 30–40 milliarder kroner på å redusere skattene, da blir det dårligere helsetilbud – dårligere velferd i Norge, det er det ingen tvil om. For det er ikke mulig å gi så store skattelettelser uten at det går utover grunnleggende velferdsgoder, sier Stoltenberg til TV 2.

Stoltenberg ønsker heller ikke å spekulere i om skattene må økes for å møte eldrebølgen.

– Det valget i år handler om er hvorvidt vi skal videreføre dagens skattenivå eller om vi skal begynne med en helt uansvarlig og usosial skattelettepolitikk. For gir vi titalls milliarder kroner i lavere skatt, så kan vi ikke bruke de pengene to ganger, da er de brukt opp. Da kan vi ikke bruke dem på for eksempel på å ruste opp norsk eldreomsorg, sier han bestemt til TV 2.

Les også: Jens vs. damene i statsministerduell

– Norge har råd til begge deler

Siv Jensen mener vi både har råd til å gi folk et bedre helsevesen og la folk få beholde mer av sine egne inntekter ettersom «Norge går med enorme overskudd ».

Frps partileder Siv Jensen mener Norge har råd til både skattelette og opprusting av eldreomsorgen. (Foto: TV 2)
Frps partileder Siv Jensen mener Norge har råd til både skattelette og opprusting av eldreomsorgen. (Foto: TV 2)

– Jeg tror man må kun sitte på toppen av regjeringskontoret for å tro at de pengene bare blir borte. Hvis man gir skattelettelser så betyr det at folk får beholde de selv, får investere i bedriften sin, får skape nye verdier. Det er bra for Norge, svarer Frps partileder Siv Jensen på Stoltenbergs uttalelser.