President Barack Obama talte om helsereformen til Kongressen. (Foto: JASON REED / POOL/EPA)
President Barack Obama talte om helsereformen til Kongressen. (Foto: JASON REED / POOL/EPA)

Obama: – Tiden for krangling er over

Barack Obama holdt sin kanskje viktigste tale som president natt til torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske presidenten Barack Obama manet til samarbeid da han talte til Kongressen om helsereform natt til torsdag.

Debatten rundt helsereformen har blitt hetere og hetere i løpet av sommeren, og på flere folkemøter rundt om i landet har det kommet til svært opphetede diskusjoner, i noen tilfeller håndgemeng, mellom motstandere og pådrivere.

Vil strekke seg langt

Presidenten gjorde det klart at han er villig til å strekke seg svært langt for å få reformen på plass.

– Jeg er ikke den første presidenten som tar opp denne saken. Men jeg er fast bestemt på å bli den siste, sa Obama,

Obama høste applaus i Kongressen da han fortale historier om personer som hadde møtt en lukket dør når de ønsket helseforsikring.

– Det er hjerteskjærende, det er galt og ingen burde bli behandlet på denne måten i USA, sa presidenten.

– Slutt på kranglingen

Presidenten sa også i talen at det var for mange politiske motstandere som var opptatt av å stanse helsereformen uansett, i stedet for å være med på å gjøre den bedre. Presidenten har fått kritikk for at reformen har vært for lite konkret.

– Tiden for krangling er over, nå er det tid for handling, sa Obama.

Møter motstand

Obama har falt tungt på popularitetsmålingene den siste tiden. Han har hele tiden hatt helsereform øverst på sin innenrikspolitiske agenda, men møter mye motbør både fra den mektige helseforsikringsindustrien, og fra opinionen.

Obama vil foreta dyptgripende endringer i det kriserammede amerikanske helsesystemet, først og fremst for å sikre at de anslagsvis 46 millioner amerikanerne som mangler helseforsikring skal få et godt og dekkende helsetilbud.

– Du lyver!

Det var høy stemning i Kongressen under talen, og flere ganger mottok presidenten applaus, men det var også tilfeller da politiske motstandere ga uttrykk for sin uenighet med presidenten.

Det hele toppet seg da republikaneren Joe Wilson fra South Carolina ropte ut «Du lyver!» til Obama fra setet sitt etter at presidenten hadde sagt at ulovlige innvandrere ikke skulle få utnytte helsereformen.

Les mer og se video: Politiker under Obamas tale: – Du lyver!