TV 2s fotballeksperter. (Foto: TV 2/)
TV 2s fotballeksperter. (Foto: TV 2/)

Hva gikk galt for Norge?

Her er TV 2-ekspertenes dom etter VM-kvalifiseringen.

Etter all sannsynlighet blir VM i Sør-Afrika uten Norge, selv om det er en ørliten teoretisk mulighet for at det fremdeles kan bli playoff.

Mini er ikke i tvil om hvorfor det gikk galt for Norge i kvaliken.

- Det var en forferdelig dårlig start, og vi rotet bort det mot Island. At vi taper hjemme og bort mot Nederland kan skje, men så roter vi det til mot lag som Makedonia og Island. Hvis vi skal gå videre holder det ikke å bare vinne hjemme, og spille uavgjort borte, spesielt når vi taper for Nederland. Da må vi slå én av de to nasjonene på bortebane, men vi hadde dessverre ikke den kvaliteten som skulle til, sier Mini.

Se TV 2 Sportens fotballeksperter diskutere VM-kvaliken i videovinduet over!

Da kvalifiseringsgruppen ble trukket var det jubel fordi det var en gruppe de fleste mente var overkommelig for Norge.

Nå ble det riktignok også andreplass, som forventet, men poengfangsten ble alt for fattig.

- Det som er litt skremmende er det ikke var den beste gruppen vi spilte i, sier Myggen.

Les også: Hangeland: - Vi må bli tøffere når det gjelder
Les også: Riise avslørte hemmeligheten bak scoringsrushet
Les også: Drillo vil fortsette som landslagstrener

- Har skiftet alt for mye på midtbanen
Han mener manglende kontinuitet i laget var en medvirkende årsak til de skuffende resultatene.

- Blant midtbanespillerne er det blitt skiftet alt for mye. Det har ikke vært én sentral midtbanespiller vi kan stole på. Du hadde Rekdal før, som alltid var den sikre å spille på, pluss at vi hadde en stamme som hele tiden var med. Jeg mener vi har skiftet for mye på midtbanen, sier Myggen.

- Mangler de soleklare enerne?

- Ja, det er jeg ganske sikker på. Når du kommer skjevt ut fra hoppkanten er det alltid en fare for at du skal begynne å skifte folk og gjøre justeringer. Du vil gjerne at det skal se ut som om du tar grep, men det kan ofte bli et ordentlig feilgrep. Da mangler du relasjonene, sier Bengt Eriksen.

- Må ha vært gjort noe annet i 2009
Kvalifiseringen åpnet forferdelig for Norges del, og landslaget vant ingen kamper i 2008. Under Drillo i 2009 har resultatene vært langt bedre.

- De som er inne i dette må kanskje sette seg ned og se på hva gjorde vi under Hareide i 2008, og hva gjorde vi under Drillo i 2009 siden det er nesten svart/hvitt. Det må jo ha vært gjort noe annet på treningene, det må jo ha vært gjort noe annet i garderoben og det må jo ha vært gjort noe annet med hodet til spillerne, påpeker Mini.

- Drillo ekspert på å motivere
En av hovedårsakene er kanskje Drillos inntreden.

- Drillo var jo ekspert på å motivere foran hver eneste fotballkamp, sier Myggen.

- Hva gjorde han?

- Han snakket med en rolig og behagelig stemme, og da vi så den lute ryggen og trygge ansiktet trodde vi nesten at vi kunne gå på vannet. Om vi møtte Nederland sa han at «om Gullit spiller så er det en fordel for oss» og så videre. Vi trodde på ham, sier Myggen, som sammen med Mini spilte under Drillo i glansdagene på 90-tallet.