Høyre leder Erna Solberg kan konstatere at Høyre, KrF og Venstre nå har et stort forsprang på Frp på borgerlig side foran valget.  (Foto: Jon Michael Josefsen/Scanpix)
Høyre leder Erna Solberg kan konstatere at Høyre, KrF og Venstre nå har et stort forsprang på Frp på borgerlig side foran valget. (Foto: Jon Michael Josefsen/Scanpix)

Klart borgerlig flertall

De borgerlige partiene øker ledelsen på onsdagens TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire døgn før valglokalene stenger viser målingen TNS Gallup har laget for TV 2 at opposisjonspartiene får 89 mandater, mot regjeringspartienes 79, mens Rødt kaprer et meget utsatt sistemandat i Oslo.

Fem på rad

Det er den femte målingen på rad som viser fremgang for Høyre. Siden i går øker oppslutningen til partiet med 0,6 prosentpoeng til 18,5 prosent.

Dersom dette var valgresultatet ville Høyre fått 32 mandater på Stortinget, hele ni flere enn de fikk ved valget i 2005.

Bakgrunnstallene viser at Høyre nå for første gang på lenge henter flere tidligere hjemmesittere.

Klart større enn Siv

Sammen med de to andre partiene Høyre satt i regjering med fra 2001–2005 er de nå klart større enn Fremskrittspartiet.

Kristelig Folkeparti går fram 0,2 prosentpoeng til 6,5 prosent, mens Venstre får 4,4 (+ 0,2). Samlet gir det de tre partiene en oppslutning på 29,4 prosent.

Ved et stortingsvalg i dag ville KrF fått 10 mandater (- 1) og Venstre 7 (- 3), til sammen 49 mandater for de tre tidligere regjeringskameratene.

Fremskrittspartiet får på den ferske målingen fra TNS Gallup 22,6 prosent. Det er en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng sammenlignet med målingen i går kveld.

Et valg i dag ville gitt Frp 40 mandater, to flere enn de fikk ved forrige valg.

Opptur for Ap

Arbeiderpartiet går fram med 0,4 prosentpoeng til 33,4 prosent. Fremgangen betyr ikke flere mandater enn målingen i går viste. Partiet ville dermed fått 60 mandater (- 1).

Bakgrunnstallene viser at det er flere tidligere Ap-velgere som sitter på gjerdet, i forhold til de andre store partiene.

Rømmer fra SV

Sosialistisk Venstreparti går tilbake med 0,5 prosentpoeng til 6,9 prosent. Det ville gitt partiet 11 mandater på Stortinget (- 4).

Bakgrunnstallene viser at mer enn hver fjerde SV-velger fra 2005 i dag sier at de vil stemme på Arbeiderpartiet.

Senterpartiet får 4,9 prosent (- 0,1) og kaprer med det 8 mandater (- 3).

Om målingen

Rødt får 2,0 prosent, det samme som i går. TV 2s mandatberegning viser at partiet med et nødskrik kaprer det siste distriktsmandatet i Oslo.

Andre partier og lister får til sammen 0,7 prosent. Av dette får Miljøpartiet De Grønne 0,3 prosent og Kystpartiet 0,2. De øvrige fordeler seg på andre partier.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 1816 personer i tidsrommet 5. – 9. september. Feilmarginen er mellom 1,0 og 2,2 prosent, størst for de største partiene.

Sjekk hvem som er inne fra ditt fylke her:

2898701