Erna Solberg og Høyre har vind i seilene. I dag overbeviste hun TV 2s seere og slo statsminister Jens Stoltenberg på antall stemmer under sendingen «Din neste statsminister». (Foto: TV 2)
Erna Solberg og Høyre har vind i seilene. I dag overbeviste hun TV 2s seere og slo statsminister Jens Stoltenberg på antall stemmer under sendingen «Din neste statsminister». (Foto: TV 2)

Kvinnene nedkjempet Jens Stoltenberg

TV 2s seere valgte både Siv Jensen og Erna Solberg foran Jens Stoltenberg, men bare så vidt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jens Stoltenberg ble i kveldens utgave av «Din neste statsminister», utfordret av både Erna Solberg og Siv Jensen. TV 2s seere syntes han klarte seg bra mot begge rivalene, men ikke godt nok.

Under sendingen kan TV 2s seere benytte en mentometerknapp og på den måten gi uttrykk for sin mening om de ulike statsministerkandidatenes argumenter:

I videovinduet over forklarer TV 2s Terje Svabø deg hvordan mentometerknappen fungerer.

LES OGSÅ: Her er TV 2s valgdekning

Jens vs. Erna: Seernes dom

De to første til å møtes var Jens og Erna. Programleder Christine Korme begynte debatten med å ta opp de ulike regjeringsalternativene, og med det førte hun debatten inn på den siste tidens gnisninger mellom Høyre og Frp.

– Fire dager før valget har dere fremdeles ikke helt funnet tonen. En ting er at dere er i opposisjon og sliter med å finne ut hvordan dere skal fotograferes sammen, men det som er mer alvorlig er at det er et uttrykk for at vi er utrygge på hvordan dere kommer til å samarbeide i regjering, sa Stoltenberg.

Han viste også til at både Jensen og Solberg etter forrige valg lovet å gå inn i den neste valgkampen med ett bredt, borgerlig regjeringsalternativ.

– Dette er et helt klart løftebrudd, mener Stoltenberg.

Programleder Christine Korme ledet debatten inn på regjeringsalternativer, økonomisk politikk, privatisering og velferd under onsdagens utgave av «Din neste statsminister». (Foto: TV 2)
Programleder Christine Korme ledet debatten inn på regjeringsalternativer, økonomisk politikk, privatisering og velferd under onsdagens utgave av «Din neste statsminister». (Foto: TV 2)

Erna mener hun hadde vært klar og ærlig under årets valgkamp.

– Jeg hører på når du Jens snakker om løftebrudd, for du leder altså løftebruddsrekorden når det gjelder regjering. Tenk på alt det dere lovet i forrige valgkamp og i Soria Moria, som ikke har blitt innfridd? Jeg har aldri lovet at vi får et resultat, men jeg har lovet å anstrenge meg for å få en borgerlig regjering, og det har jeg også gjort.

TV 2s seere hadde syntes Erna klarte seg best gjennom denne delen av debatten, men når debatten gikk over til å handle om velferdssamfunnet og skatt, gikk mentometerpilen fra blått over på rødt.

Mot slutten av debatten ble privatisering tatt opp. TV 2s seere syns Solberg og Høyre hadde de beste argumentene, og pilen gikk tilbake fra rødt til blått.

Seernes dom er som følger: 49,2% stemte på Stoltenberg, mens 50,8% foretrakk Solberg.

Jens vs. Siv: Seernes dom

Da Siv Jensen entret podiet var det klart for debatt om asylpolitikk. TV 2s seere syns Stoltenberg klarte seg best i starten av asyldebatten, der en strengere asylpolitikk med internering og automatisk utsendelse var sentrale temaer. Men ikke overraskende gikk pilen etter hvert over på Frps side.

– Det er greit at Arbeiderpartiet vil føre en mer liberal asylpolitikk, men det vil ikke Fremskrittspartiet. Vi vil stramme inn, og så hjelper det ikke å påstå at vi fengsler kriminelle asylsøkere i Norge. I beste fall sitter de inne i noen få dager, så er de rett ut på gaten igjen, fordi du ikke har kontroll på hvor de er og fordi du ikke er i stand til å sende dem ut. Du må gjerne skryte av at det har vært uttransportert et par hundre, men det kommer 18.000 asylsøkere i året Jens Stoltenberg, sa Jensen.

Stoltenberg, som også var opptatt av at Arbeiderpartiet vil stramme inn reglene, ville likevel ikke være med på Jensens bruk av tall.

Her er Jens Stoltenberg (Ap) og Siv Jensen (Frp) deltakere i TV 2s program «Din neste statsminister». (Foto: TV 2)
Her er Jens Stoltenberg (Ap) og Siv Jensen (Frp) deltakere i TV 2s program «Din neste statsminister». (Foto: TV 2)

– Nå blander du veldig tall Siv. Det er ikke 18.000 kriminelle asylsøkere i Norge. Det store flertallet er ikke kriminelle, men så er det altfor mange av dem som begår kriminelle handlinger. Det er tross alt bare en liten andel av de 18.000. Det andre er at de er jo ikke i Norge, men ett eller annet sted i Schengen-området, svarte Stoltenberg.

Med bare fire dager til valget er det flertall for et borgerlig regjeringsalternativ. Følg utviklingen dag for dag på TV 2s partibarometer.

Så dreiet debatten over på skattelette og velferd. Stoltenberg gikk hardt ut mot Frps økonomiske politikk som han mener er praktisk politisk umulig å gjennomføre.

– Jeg tror på spleiselaget som det norske velferdssamfunnet er. Jeg tror at flertallet av det norske folk mener det er viktig å betale skatt inn i felleskassa, og til gjengjeld får en altså gratis skole, helse og pensjon. Tar man da 70 milliarder kroner ut av denne felleskassa, får vi økte renter og folk med boliglån får mindre penger. Det neste som skjer er at kronekursen går opp, og industriarbeidsplassene går ned. Så får vi økt arbeidsledighet og taper enda mer inntekter. Dette er ikke mulig å gjennomføre i praktisk politikk, mener Stoltenberg.

Siv Jensen var som ventet ikke enig i Stoltenbergs analyse.

– Jeg mener det er ansvarlig å investere i helse, invester i skole og investere i bedriftene våre. Det er ikke slik at det å investere i eget land betyr at pengene forsvinner ut av vinduet. Det vi vet er at det å investere i penger gir like mye tilbake fordi bedriftene våre går med overskudd. Å ta bort helsekøene gir ikke renteøkning. Det som derimot skjer er at folk blir friske, kommer tilbake i jobb og blir skattebetalere fremfor å sitte med smerter å heve trygdeytelser.

Men selv om Stoltenberg brukte Norges Bank som kilde og viste til deres studier som sier at bare 30 milliarder kroner i skattelette vil sette norsk økonomi over styr, klarte han ikke å overbevise TV 2s seere. Under hele debatten om skatt og økonomisk politikk lå pilen over på blå side.

Seernes dom er som følger: 49,4% stemte på Stoltenberg, mens 50,6% foretrakk Jensen.

Med knappest mulig margin har TV 2s seere vist at de foretrekker at vår neste statsminister kommer fra et borgerlig parti, og Solberg klarte seg marginalt bedre enn Jensen. Til sammen ble mentometerknappen benyttet 135 841 ganger under sendingen.