Statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Anne Grete Strøm Erichsen på patrulje med en norsk MTB utenfor Beirut i Libanon. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
Statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Anne Grete Strøm Erichsen på patrulje med en norsk MTB utenfor Beirut i Libanon. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)

Norge bruker mest på forsvar i Europa

Over 7000 forsvarskroner brukes per nordmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall hentet inn av det anerkjente tidsskriftet The Economist viser at fredsnasjonen Norge er i verdensklasse når det gjelder å bruke penger på militæret - over 7000 kroner per innbygger.

Ifølge The Economist er Norge nummer sju i verden og helt på topp i Europa målt i militærutgifter per innbygger i 2008.

Selv om Norge i flere år har vært blant Nato-landene som har bevilget mest til militæret, viser tallene en markant økning fra 2003, da Norge brukte 6.440 kroner per innbygger på forsvarsutgifter

Landene som rangerer foran Norge, er Israel, USA, Oman, Singapore, Kuwait og Saudi-Arabia.

Størst i Norden

Blant våre allierte er det bare USA som bruker mer på militæret enn Norge, og vi opererer nå med et større forsvarsbudsjett enn våre naboland Sverige og Danmark.

Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet tror mange nordmenn blir overrasket over tallene som dokumenterer at Norge tar Forsvaret på alvor.

– Det har vært en bred enighet gjennom skiftende regjeringer om dette, sier Barth Eide til tv2nyhetene.no.

Barth Eide sier at tallene fra The Economist viser at Norge nå for første gang har det største forsvarsbudsjettet i Norden.

– Blir lagt merke til i Nato

– Målt med dagens vekslingskurs er vi større enn Sverige. Der kutter den borgerlige regjeringen i investeringsbudsjettene, mens vår sosialdemokratiske regjering øker budsjettene, sier Barth Eide.

Statssekretæren sier at Norges satsing på Forsvaret blir godt lagt merke til i Nato-alliansen, der mange land kutter i de militære utgiftene.

– Forsvaret vårt har to fulle oppgavesett, og det er Nordområdene og internasjonale operasjoner. Vi har lykkes i omstillingen fra det gamle mobiliseringsforsvaret til et moderne innsatsforsvar med rask respons, og har en av Europas mest moderne mariner samtidig som vi er i gang med å modernisere våre kampfly, sier Espen Barth Eide til tv2nyhetene.no.

Forsvarsbudsjettet for 2009 hadde en reell økning på to prosent, etter at regjeringen foreslo å bevilge over 33 milliarder kroner til Forsvaret i sitt budsjett.

I 2004 lå budsjettet på 29,2 milliarder kroner, og i underkant av en tredjedel av disse midlene gikk til nyinvesteringer.