– Laksefisket må reduseres i 97 vassdrag

Det fiskes for hardt på seks av ti norske laksebestander og laksefisket må begrenses. Det hevder norske forskere i en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten er basert på undersøkelser gjort i de 180 laksevassdragene i Norge hvor 95 prosent av villaksfisket foregår og er utført av det vitenskapelige rådet for lakseforvaltning.

Forskerne har på bakgrunn av gitte gytebestandsmål vurdert hvilke av vassdragene som er bærekraftige når det kommer til laksebestand, og konklusjonene deres er nedslående: De mener at over halvparten av laksebestandene er truet, og at fisket må reduseres betydelig eller moderat i hele 97 av vassdragene.

– Denne rapporten gir et tydelig signal om hvor alvorlig situasjonen for villaksen er i Norge, sier seksjonssjef Arne Eggereide i Direktoratet for naturforvaltning, og slår fast at resultatene fra rapporten skal være med å legge grunnlaget når nye reguleringer av laksefisket i Norge skal fastsettes.

Det vitenskapelige rådet for lakseforvaltning består av uavhengige forskere og eksperter fra flere institusjoner. Rådet er oppnevnt av Direktoratet for naturforvaltning. (©NTB)