DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år.  (Foto: Vegard Vatn/Scanpix)
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år. (Foto: Vegard Vatn/Scanpix)

Drapsdømte nordmenn etterlyst i Uganda

Beslag av våpen og andre militære effekter har ført til en storstilt etterforskning av Tjostolv Moland og Joshua French i Uganda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge VG foregår etterforskningen på høyeste nivå innen ugandisk sikkerhetstjeneste, politi og militære. Nordmennene som er dømt for drap i Kongo, skal ha status som «etterlyste mistenkte» i Uganda.

«Lekevåpen» skåret ut i tre

– Hvis de noen gang kommer tilbake til Uganda, vil de bli pågrepet og innbrakt for avhør, sier sjefen for den ugandiske militære etterretningen, James Mugira, som selv leder etterforskningen.

Bakgrunnen for etterforskningen er beslag av en rifle, «lekevåpen» skåret ut i tre og utløsermekanismer for miner eller røykbomber på rommet hvor de to bodde i hovedstaden Kampala. I tillegg ble det funnet avanserte kompass, militære uniformer, FN-luer og militære kart over Kisangani-regionen i nabolandet Kongo.

– Jeg ble så sjokkert over det jeg fant, at jeg umiddelbart koblet flere politiinstanser på saken og overførte ansvaret til militæretterretningen, sier Kayihura til VG.

LES OGSÅ: Moland og French funnet skyldige i drap og spionasje

Knyttes til ulovlige aktiviteter

Etterretningen skriver i en rapport at de frykter nordmennene kan være leiesoldater som har operert i området rundt Lake Albert, i nærheten av grensen mot Kongo. Flere ugandiske geriljagrupper er aktive i dette området.

James Mugira gjør det klart at det ikke er funnet bevis, bortsett fra selve beslaget, som knytter Moland og French til ulovlige aktiviteter i Uganda. Men han sier de to har et forklaringsproblem.

Senere tok de oppdrag for det private sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG), og Tjostolv Moland forsøkte i forkant av den fatale Kongo-turen å opprette et lignende selskap i Uganda. Dette er kjent under navnet SIG Uganda, men skal aldri ha fått de nødvendige tillatelsene til å operere lovlig.

LES OGSÅ: Misjonær tror ikke på frifinnelse i Kongos høyesterett

Opprørsgrupper

Mens Uganda lenge har slitt med væpnede opprørere i den nordlige delen av landet, har Kongo vært åsted for en av de verste konfliktene på kloden siden andre verdenskrig.

Kongo-krigen var på sitt verste rundt årtusenskiftet, og det anslås at rundt 5 millioner mennesker har mistet livet i landet det siste tiåret.

Årsakene er blant annet sult og sykdommer som følge av kaoset krigen har skapt.

I dag er det roligere i Kongo, men fortsatt opererer opprørsgrupper i den østlige delen av landet.

Støre kontakter Kongos utenriksminister

Tjostolv Moland (28) og Joshua French har siden de ble arrestert i Kongo 9. og 11. mai sittet fengslet i Kisangani. Tirsdag ettermiddag ble de funnet skyldige i drap, drapsforsøk, spionasje, konspirasjon, væpnet ran og ulovlig innførsel av våpen i Kongo. De to ble dømt til døden av militærtribunalet i byen Kisangani nordøst i Kongo.

De to nordmennene vil nå anke saken videre i det kongolesiske rettssystemet og håper de vil å saken opp for Høyesterett i hovedstaden Kinshasa. De har hele tiden benektet at de står bak drapet eller noen form for spionasje.

Etter domsavsigelsen igår gikk utenriksminister Jonas Gahr Støre kraftig ut mot dødsdommen, som Norge er prinsipielt imot. Støre vil i dag ha telefonsamtale med den kongolesiske utenriksministeren. Norges syn både på dødsdommen og spionasjeanklagene mot Norge som stat er er overlevert via diplomatiske kanaler til myndighetene i Kinshasa.

(©NTB /tv2nyhetene.no)